Mangulice nema ko da kupi

Selo Dobrica u opštini Alibunar nekada je bilo poznato po proizvodnji svinja, ali sad ih samo još nekoliko domaćinstava uzgaja.

U selu je pre dve decenije svako drugo domaćinstvo uzgajalo bele mangulice i bilo ih je više od 600. Jedan od retkih koji se još bavi ovim poslom je Janoš Šoš, koji ima 30 krmača i 25 prasića. Hrani ih travom i detelinom i njihovo meso je kvalitetno i zdravo, ali troškovi su veći od zarade.

Cena prasića od mangulice je 400 dinara po kilogramu i veća je nego ranijih godina, ali meštani Dobrice nemaju kome da ih prodaju.

Nakupci ih ucenjuju, a nema fabrika poput Banata iz Banatskog Karlovca koje bi ih otkupile.

„Da ima otkupna klanica u blizini, negde gde da predamo svinje sigurno bi ovde svaka kuća kao nekad imala po 30 do 40 komada. Ko sme sad da se usudi da tovi, kome da prodaš. Ne možeš jednu svinju, a ne 10. A svinja jede svaki dan i kad pređe 110-120 kilograma ide u drugu klasu, a kad dođe do 150 neće je niko, a stalno jede sve više“, priča Zlatoje Krstin, uzgajivač svinja.

U selu imaju i nedovoljno pašnjaka, jer se državno zemljište prodaje i meštani sve teže obezbeđuju hranu ne samo za svinje i prasiće, već i za krave i konje koje umesto na livadama tokom čitave godine čuvaju u štalama.

Izvor: RTS

Foto: Wikimedia

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18