U Severnoj Koreji đubrivo prave od ljudskog izmeta

Vlasti Severne Koreje apelovale su na građane da koriste sopstveni izmet da prave đubrivo, jer se poljoprivredni sektor suočava sa manjkom đubriva za useve.

Kako navode severnokorejski mediji, čitava zemlja mobilisana je da proizvodi đubrivo. Izveštaj, koji citira izvor iz severne Hamgdžong provincije, tvrdi da su stanovnici počeli da proizvodi đubrivo od ljudskog izmeta kako bi ispunili potrebne kvote koje su vlasti u Pjongjangu propisale.

Kvote se kreću od 150 kilograma đubriva po domaćinstvu do 500 kilograma po fabričkom radniku, prenosi ruski portal RT.

Vlasti su čak skratile radne sate u januaru kako bi ljudi imali više vremena da se posvete proizvodnji đubriva.

Severna Koreja se suočava sa manjkom stočnog izmeta koji se koristi kao zamena za poljoprivredna đubriva. Zemlja je ranije kupovala od Kine i Južne Koreje, ali je uvoz iz Kine blokiran nakon što je Pjongjang zatvorio granice zbog izbijanja pandemije u januaru 2020.

U martu su centralne vlasti odbile isporuke đubriva iz Južne Koreje kako bi istakle svoje zahteve za okončanjem sankcija SAD i UN. U takvoj situaciji, obezbeđivanje dovoljnih količina đubriva sada se smatra glavnim ciljem 2022. godine.

Đubrivo napravljeno od ljudskoj izmeta nije nečuveno za Severnu Koreju. Radio Slobodna Azija preneo je ranije ove godine da je farmerima traženo da doniraju dve litre urina dnevno kako bi pomogli proizvodnju komposta.

Ipak, računanje na proizvodnju đubriva „domaće radinosti“ možda neće biti plodotvorno u zemlji koja ima velike nestašice hrane zbog tajfuna i zatvaranja granica zbog pandemije.

Slabe žetve u kombinaciji sa nepostojećim isporukama spolja dovele su do toga da je čak i lider Kim Džong Un priznao prošlog leta da je situacija sa hranom u Severnoj Koreji „napeta“.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18