U siru i sremuš sa Fruške gore

Budućnost i opstanak na selu, Aleksandar i Marija Žilić iz Martinaca kod Sremske Mitrovice, vide u preradi mleka. Stado krava uvećavaju i na poljoprivrednom gazdinstvu proizvode nekoliko vrsta sira.

Pre pet godina Žilići su kupili jednu kravu, a sada ih u štali imaju četrnaest. U malom pogonu svakog dana prerade više od dve stotine litara svežeg mleka. Mladi i sitni sir prave na tradicionalan način

„U sveže mleko se doda sirište, kada se usiri, mi to cedimo, u gaze stavljamo, za osam sati do je oceđeno, dobijamo mladi sir. On je kratkog roka, rok mu je do pet dana. Ima kratak rok zato što nema konzervansa, nema ničega, to je potpuno prirodno“, kaže Marija Žilić iz Martinaca. 

Zbog niske otkupne cene, mleko su počeli da prerađuju. Trapist prave u različitim ukusima.

„Kako su se tržišta otvarala i kupci izrazili želju za nekim raznim ukusima, mi smo onda ubacili našu domaću tucanu papriku. Išli smo proletos na Frušku goru, brali smo sremuš, imam drugara koji mi donosi crni tartuf, što dosta ljudi traže zbog njegove lekovitosti. Može da se ubaci, biber, beli luk origano, susam“, kaže Aleksandar Žilić.

Za kupce ne brinu. Osim prodaje na kućnom pragu, odlaze i na pijace u okolna mesta.

„Ne mogu da se požalim, posao jeste velik, odgovornost, pošto je mleko jako kvarljiva roba, mora higijena da se ispoštuje i sanitarni uslovi. Trudimo se maksimalno ja i supruga, i hvala Bogu, ide nam od ruke“, kaže Aleksandar.

„Ovaj poljoprivrednik je prvi primer kako iz jedne primarne proizvodnje imamo i prerađivačku proizvodnju, proizvodnju sa kućnog praga i kako se može lepo živeti i lepo zarađivati ovde na selu, od svog rada poštenog i čestitog“, kaže Dušica Pavlović, direktorka Agencije za ruralni razvoj iz Sremske Mitrovice.

Zahtevanu proizvodnju bez slobodnog dana, Žilići planiraju još da uvećaju. Osim kupaca, kvalitet njihovih sireva potvrđuju i zlatne medalje sa Novosadskog sajma poljoprivrede.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18