Ukorenjavanje pšenice

Ukorenjavanje nije ništa drugo nego porast i razviće žila i žilica korenovog sistema. Korenovi pšenice u prvo vreme rastu brže od nadzemnog dela,naročito pri optimalnoj vlažnosti zemljišta, koja se može postići navodbnjavanjem. Klicini koreni do faze 3 lista dostižu dubinu oko 60 cm.

U fazi nicanja formira se primarni koren koji, isključivo u početku, snabdeva mladu biljku vodom i hranom.U daljem razvoju biljke počinje razvoj sekundarnog korena iz čvora bokorenja, koji se formira u fazi tri stalna lista. Primarni koreni rastu više u dubinu i u nepovoljnim uslovima za formiranje sekundarnog korena oni jedino ostaju do kraja života biljke. Međutim , i posle formiranja sekundarnog korena, primarni koreni se i dalje razvijaju i ostaju aktivni do kraja života biljke. Sekundarni koreni koji se nazivaju i „stablovi“razvijaju se iz čvora bokorenja.Produktivnost biljke je utoliko veća ukoliko je jače razvijen korenov sistem.

Najveći deo korenovog sistema pšenice formira se u oraničnom sloju. Prodiranje korena u dubinu vezano je za obradu, đubrenje i stanje vlage u zemljištu. Razvoj korenovog sistema zavisi i od aeracije i temperature zemljišta. Pri poboljšanom vodno-vazdušnom režimu korenov sistem se brzo razvija zahvaljujući povoljnoj aeraciji. Na nižim temperaturama brže se razvija koren nego nadzemni deo i obrnuto.

Izvor: PSSS Šabac

Piše: Svetlana Zlatarić, savetodavac za ratarstvo

Foto: Agroportal – znanje je moć

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18