Pravo je vreme za prihranu pšenice

Ozimi usevi na teritoriji koju pokriva PSS Agrozavod – Vršac, Planište, Bela Crkva i Kovin – u dobroj su formi. Da bi i prinosi bili optimalni, neophodno je primeniti dovoljne količine prihrane, i pored možda previsoke cene đubriva, poručuju stručnjaci.

Zahvaljujući izuzetno povoljnim klimatskim uslovima tokom jeseni, pred kraj žetve kukuruza, suncokreta i drugih kultura, ozimi usevi zasnovani su u optimalnim agrotehničkim rokovima. To je doprinelo da, na 90 odsto površina, pšenica, ječam i uljana repica u zimu uđu dobro razvijeni i pripremljeni.

„Imamo niske temperature, ali nisu ekstremne, već -3,  -5, i ovaj sneg će sigurno zaštititi useve od mrazeva, a dobro je došao i u vidu padavina koje će poboljšati kretanje vegetacije u nastavku, krajem februara i u martu“, kaže dipl. ing. Eugen Baba, savetodavac PSS Agrozavod Vršac.

Sada je vreme za prihranu pšenice, koju su neki već i obavili ureom, ali su mnogi proizvođači u nedoumici zbog visokih cena mineralnih azotnih i kompleksnih đubriva, što može uticati na količinu primenjenih sredstava.

Stručnjaci ipak preporučuju da se sa time ne kalkuliše mnogo, da ne bi bilo posledica po prinose.

„Mislim da motiviše cena koja je u najavi za ozime, pa čak i za prolećne kulture, s obzirom na to da je sada vreme kada se planira plodored i nabavlja repromaterijal“, smatra Baba, i dodaje da one u kalkulaciji mogu opravdati i visoku cenu đubriva. Tako da se nadam da neće biti niskih prinosa u konačnom delu proizvodnje“, zaključuje on.

S druge strane, zbog najavljene dobre cene otkupa, površine pod ozimim kulturama na ovoj teritoriji nešto su veće nego ranijih godina, što će doprineti da i kulture koje u plodoredu dolaze nakon pšenice imaju bolje prinose, predviđaju iz PSS Agrozavod.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18