Насловна РАЗНО Протест пољопривредника због ђубрива 2. фебруара

Протест пољопривредника због ђубрива 2. фебруара

281

Након чекања више од два месеца и пар састанака са Министарством пољопривреде, УПП „Стиг“ са пољопривредницима из Браничевског округа је решило да своје незадовољство у вези са тренутном ситуацијом са азотним ђубривом изрази протестом пољопривредника у среду 2.0.2022 са почетком у 9:00 у месту Братинац, саопштило је ово удружење.

Протестна вожња ће ићи од Братинца кроз центар Пожаревца и завршиће се на Београдском путу тј. код НР пумпе пре моста на Морави, где ће се пољопривредници окренути и накратко заблокирати пут у знак протеста.

-Овим путем позивамо све пољопривреднике који су незадовољни да нам се прикључе у борби за наша права и разумне цене азотних ђубрива, наводи се у објави на друштвеним мрежама.

Председник Удружења пољопривредних произвођача „Стиг“ Недељко Савић изјавио је пре пар дана да су од министра пољопривреде Србије Бранислава Недимовића тражили да обезбеди минерално ђубриво уреу по цени не вишој од 650 евра по тони и да су одбили његову данашњу понуду да се бескаматним кредитом задуже да би купили ђубриво по 850 до 1.000 евра по тони.

-Недимовић нам нуди кредит да купимо ђубриво уместо да нуди ђубриво по разумним ценама, не вишим од 100 одсто у односу на пролеће прошле године када је било 330 евра по тони, а сада је од 850 до више од 1.000 евра, рекао је Недељковић за Бету.

Додао је да та Недимовићева понуда „није ништа јер су пољопривредници и без те понуде могли да се задуже по камати од три одсто, али да тај дуг мора да се врати, па држава ништа скоро није помогла“.

Пише: С. К.

Извор: Агросмарт