Koza Evka daje dve litre mleka

Iako je imao siguran državni posao Moma Agatonović je odlučio da ostane u rodnoj Rosici kod Ribarske banje i posveti se samo uzgoju koza i preradi mleka. Atar Ribarske reke je čuveni stočarski kraj, a pašnjaci podno Jastrepca prostiru se na više od 350 hektara.

Evka je srpska bela koza. Dnevno daje više od dva litra mleka i omiljeno je grlo na farmi Agatonovića iz Rosice, koja ima 120 koza, uglavnom srpske i alpino rase.

U proseku muzemo 80 do 120 litara mleka dnevno, što je znači četiri tone na mesečnom nivou. To je 250 kilograma sira, a pa onda puta šest meseci, znači između dve i tri tone sira i vagon mleka, odnosno 10.000 do 12.000 litara mleka“, kaže Moma Agatonović, kozar iz Rosice.

Moma se kozarstvom bavi 20 godina na starinski način, kako su to nekada radili njegov otac i deda. Svakodnevno izvodi stado na ispašu. Pored 20 hektara svoje zemlje nedavno je zakupio brdo sa niskim rastinjem, idealno za ispašu koza.

Jasmina Agatonović, Momina supruga, kaže da rade ona i muž, ali i deca kada su slobodna.

Oko 70 odsto kozjeg sira proizvedenog u Rosici proda se kupcima u Beogradu i okolini. Velika je potražnja i za surutkom, a jariće iz atara Ribarske reke kupuju uglavnom farmeri sa Pešterske visoravni.

Agatonovićima kako kažu, mnogo pomaže subvencija države od 7.000 dinara po grlu. Koriste je za kupovinu baliranog sena za prehranu stada u zimskom periodu. Planiraju da prošire farmu kako bi od kozjeg mleka, uskoro, počeli proizvodnju sapuna i kozmetike.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18