Насловна ВЕСТИ Приручник за боравак у природи

Приручник за боравак у природи

385

Учење о заштити природе кључ је за њено дуготрајно очување, порука је Светске организације за заштиту природе – WWF. Она је поводом Светског дана образовања у тој области, који се обележава још од 1972. године, објавила приручник под називом „Како се припремити за боравак у природи“.

Светска организација за заштиту природе од 2016. године спроводи едукацију о заштити природе кроз Академију за природу и стручне обуке са васпитачима и наставницима. Њихов мотив је чињеница да образовање о заштити природе ствара еколошки освешћене и активне грађане који се залажу за очувану и здраву природу.

Координаторка за едукацију Светске организације за заштиту природе, Јована Драгић Меј наглашава да је у питању практичан приручник, с обзиром на то да је о природи најбоље учити у природи.

„Тренутно је доступан само у електронској верзији, али је доступан и на нашем сајту, а може се видети и на друштвеним мрежама, и може се лако сачувати у телефону или компјутеру и он је намењен да помогне приликом припреме, пре одласка у природу. Сматрамо да је добра припрема, као и у било чему, кључ најбољих резултата“, наглашава координаторка.

Приручник ће нам помоћи и да направимо списак ствари који треба понети у природу, а да се не оптеретимо непотребним теретом. Затим, како да се обучемо, да проверимо временску прогнозу. Храна, вода, заштита од сунца…. До тога да је важно да се на време обавестимо о месту на које идемо – постоје ли пешачке стазе, каква је инфраструктура.

„Уколико идете у заштићено подручје, а то су места где је природа најлепша, потребно је да се јавите управљачу заштићеног подручја. За одређене зоне је неопходно да идете у пратњи чувара заштићеног подручја, који ће не само учинити да се осећате сигурно, већ и да много тога научите“, додала је Драгић Меј.

Осим што ће нас приручник упутити како да се опремимо за боравак у природи, он нас опомиње и да не треба да остављамо било какав траг за собом после боравка.

Из природе треба да понесемо искуство и евентуално фотографије, али не треба да узимамо „сувенире“ из природе, јер тако реметимо равнотежу.

„Такође, исто је јако важно, немојте хранити дивље животиње јер им не помажете на тај начин. Уколико се животиње навикавају на такву исхрану, долазиће чешће у контакт са људима и биће изложеније опасности. Исто тако, храна коју ми једемо није погодна за животиње јер има разне адитиве“, наглашава Јована Драгић Меј.

За најмлађе је намењена књига Откривамо свет са Ливадинком Пољаков. Ливадинка је симпатична пољска мишица, а приручник је намењен пре свега васпитачима и васпитачицама и учитељима и учитељицама који раде са децом млађег узраста.

„Ту се на занимљив начин деца упознају са темама – вода, ваздух, земљиште, храна, моје место у природи. Свака од тема садржи по једну причу коју прича Ливадинка, а свака област предлаже и пуно интересантних активности које су описане на врло детаљан начин“, наводи координаторка.

На том узрасту је могуће развити емпатију код деце према природи, а да бисмо било шта заштитили, потребно је да имамо емоцију према томе.

WWF Adria још 2016. године је почела са спровођењем едукације на тему заштите животне средине, кроз Академију за природу и стручне обуке са васпитачима и наставницима.

Све више осећамо последице климатских промена и све чешће се инсистира на томе да будућим генерацијама треба да обезбедимо исте услове какве смо и ми имали.

„То што је тема екологије сада присутна јесте зато што ми сами осећамо, на својој кожи, одређене последице какво је стање животне средине. Тако да је потребно да се људи информишу и да се укључе“, истиче Јована Драгић Меј, координаторка Светске организације за заштиту природе.

Извор: РТС

Фото: wwfadria.org