U ŠUMADIJI STRAHUJU OD MRAZA I SUŠE: Kajsija već povukla sokove

Zbog temperaturnih kolebanja, kajsija je od svih voćnih vrsta u Šumadiji, trenutno najugroženija. Kako je izjavio zaštitar iz Topole, Verko Kačarević, kritično je kod svih koštičavih voćnih vrsta, a posebno kod kajsije koja je već povukla sokove. U pojedinim zasadima pupoljci su već krenuli i stručnjaci preporučuju prve tretmane bakarnim preparatima.

– Kod ranih sorti, posebno aurore, pupoljci su već napupeli i treba obaviti tretman sa bakarnim preparatima, da ne bi došlo do pojave apopleksije. Ovih dana obavlja se rezidba u svim voćnjacima i prave se preseci na biljkama. Zbog toga bi trebalo biti na oprezu, jer se stvaraju otvorena mesta za ulaz mnogih fitopatogenih gljiva i bakterija – rekao je Verko Kačarević.

Vinogradi u Šumadijskom kraju. Foto: B. Nenković

On kaže da su temperaturni šokovi krajem januara i početkom februara doveli biljke u stanje stresa. Kajsija je najugroženija, jer najranije i kreće sa pupoljcima.

– Velika je verovatnoća da će u najosetljivijem periodu cvetanja i precvetavanja biti poznih prolećnih mrazeva koji mogu skinuti rod. Poučeni iskustvom u prethodnih pet godina dešavalo se da prolećnih mrazeva bude i do kraja aprila, kada je i jabuka trpela štete od izmrzavanja, iako je najotpornija voćna vrsta – kaže Kačarević.

Za razliku od voćnjaka, temperaturna kolebanja za sada nemaju većeg značaja u zasadima vinove loze u Šumadiji. Prosečna dnevna temperatura treba da bude veći broj dana, nego što je bila za protekli vikend, da bi vinova loza krenula sa vegetacijom.

Osim velikog temperaturnog kolebanja, voćare u Šumadiji i muči nedostatak padavina, jer period ozbiljne suše traje već pola godine. Ako se i u prolećnom periodu nastavi sušni period, doći će do smanjenog kvaliteta plodova. Kako kaže Kačarević, oni će biti sitniji i neće moći da se svrstaju prvu klasu. Sušni period, takođe, utiče i na broj rodnih pupoljaka, te ako ne bude obilnijeg snega ili kiše može se očekivati manji rod.

Tekst i foto: B. Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18