Tehnički pregled i za traktorske prskalice

Od 1. januara ove godine na snagu je stupila nova regulativa o obaveznoj tehničkoj proveri prskalica koje poljoprivrednici koriste u proizvodnji

Tehnički pregled prskalice za traktore novina je za sve poljoprivredne proizvođače. Ova provera je od ove godine regulisana Zakonom o sredstvima za zaštitu bilja, a preporuka Ministarstva poljoprivrede je da se obavlja na svakih pet godina. Stručnjaci ističu da će ova procedura biti poput provere tehničke ispravnosti vozila, a Vladimir Tankov, inženjer ratarstva iz Poljoprivredne stručne službe Vrba ističe da će se na teritoriji delovanja PSSS Vrba ova kontrola vršiti besplatno.

„Poljoprivredno savetodavna i stručna služba Vrba poseduje najsavremeniju laboratoriju za kontrolu tehničke ispravnosti uređaja za aplikaciju pesticida, tu se pre svega misli na prskalice, ali i orošivača koji ih ima nešto manje na terenu, i naša služba će obavljati ove provere. Bitno je da naši poljoprivrednici znaju da će ova kontrola biti besplatna za sve proizvođače sa naše teritorije opština Vrbas, Kula, Srbobran i Bečej. Mi imamo dogovor sa jedinicama lokalne samouprave da obavljamo preglede potpuno besplatno. Svi zainteresovani poljoprivrednici mogu da dođu i da provere mašine. Proveravaćemo ispravnost pumpe koja stvara radni pritisak kako bi se pesticidi pravilno naneli na površinu, a kontrolisaćemo i mernu regulacionu jedinicu, manometar, kao i kontrolu svih sprovodnih cevi i svih dizni pojedinačno,“ istakao je Vladimir Rankov i dodao:

„Sve službe moraće da odrade i obuku o bezbednoj primeni pesticida, odnosno, da poljoprivrednici znaju šta je sve neophodno da urade pre nego što izađu na parcelu da zaštite biljne vrste. Ta obuka će se raditi po službama i svi proizvođači koji učestvuju u obuci dobiće sertifikat koji će važiti pet godina. Obuka će prethoditi tehničkim pregledima kako bi se zaokružila celina o novim saznanjima iz oblasti zaštite bilja“.

Poljoprivredno savetodavna i stručna služba Vrbas apeluje na proizvođače da pre nego što kupe azotno đubrivo urade agrohemijsku analizu zemljišta na sadržaje mineralnog azota kako bi znali koliko sredstava da upotrebe na kojoj površini.

„Svakodnevno stižu uzorci u laboratoriju, ljudi dolaze kod nas po savete. Imputi koji ulaze u zasnivanje bilo koje proizvodnje su visoki i znatno poskupljuje proizvodnja, tako da o svemu treba voditi računa, ali prevashodno o racionalnoj upotrebi mineralnog đubriva. Kada je u pitanju stanje useva, površina pod ozimim usevima je nešto više od 30 hiljada hektara na celoj teritoriji delovanja službe. Pšenica je posejana u optimalnim rokovima maltene 90 odsto i trenutno je u fazi bokorenja, u dobroj kondiciji, bez bitnih pojava patogena i štetočina na terenu. Predstoji prihrana ozimih useva i uljane repice, a ono o čemu proizvođači treba da razmišljaju jeste setva jarih useva gde smatramo da će najveće površine biti pod kukuruzom, sojom, nešto manje suncokreta i šećerne repe,“ istakao je Rankov.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18