Čađava pegavost lista jabuke

– Na lokalitetu Čenej, jabuke se nalaze u fenofazi lisni pupoljci zadebljali cvetni pupoljci zatvoreni i pokriveni ljuspicama kore – sorta zlatni delišes (00 BBCH) do početka bubrenja lisnih pupoljaka – sorta ajdared (01 BBCH) – kaću u Regionalnom centru „Novi Sad“ Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Pregledom pseudotecija sa opalog lišća jabuke registrovano je prisustvo zrelih askospora prouzrokovača čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis).

– Kod sorte zlatni delišes od 52 pregledane pseudotecije u 40 nema formiranih askospora, u devet je do 25 odsto, a u tri je od 25 do 50 odsto formiranih askospora. Procenat dozrelosti iznosi  7,21 odsto. Kod sorte ajdared od  pregledanih 56 pseudotecija u 45 nisu uočene zrele askospore, u 10 je do 25 odsto, a u jednoj je od 25 do 50 odsto formiranih askospora. Procenat dozrelosti je 5,35 procenata – navode u RC „Novi Sad“ i dodaju kako nastavljaju da prate dozrelost pseudotecija ovog patogena.

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno