Proglašeni najbolji proizvođači vina i rakija

Tradicionalna Smotra ocenjivanja kvaliteta vina i jakih alkoholnih pića u Poljoprivrednoj školi Vršac održana je jubilarni 30. put. Ove godine za ocenjivanje je pristiglo 170 uzoraka iz čitave zemlje, a nagrade su uručene na svečanosti održanoj povodom Dana škole.

Poljoprivredna škola Vršac kao Dan škole i školsku slavu proslavlja Svetog Trifuna, a zbog epidemiološke situacije, proslava je održana kasnije, ali ništa manje svečano. Direktor škole podsetio na nedavno obeležen značajni jubilej, kao i dugo pripremanu monografiju sa tom tematikom, i sa ponosom istakao činjenicu da danas imaju 420 učenika, i uvode i nove obrazovne profile u dualnom obrazovanju.

Po tradiciji, na Dan škole dodeljuju se i priznanja najuspešnijim proizvoiđačima vina i jakih alkoholnih pića, a na 30. po redu smotru pristiglo je za ocenjivanje 170 uzoraka.

U kategoriji belih vina, prvo mesto osvojila je Vinarija Nedin iz Gudurice za vino traminac; u kategoriji crvenih vina – Vinarija „Vukadinović“ iz Mladenovca za merlo, a prvo mesto u kategoriji specijalnih vina pripalo je vinariji Talisman iz Vršca za roze od merloa. Najbolju rakiju od grožđa proizveo je Predrag Milunov iz Izbišta, a u kategoriji rakija od koštičavog voća I mesto osvojio je Dragan Spasovski iz Vršca, za rakiju od breskve.

Ove godine, po prvi put je proglašeni Apsolutni šampion Smotre, ukupno najbolje ocenjeno piće, i to je jabukovača Vladimira Đurića iz Pavliša.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18