Zimsko orezivanje voćnjaka pri kraju, mraz nije naneo štete

Na teritoriji Srbije u toku je, i već se polako privodi kraju, zimska rezidba voćaka. Uglavnom su u orezivanju mladi voćnjaci šljive, trešnje, višnje, kruške i jabuke. Stariji voćnjaci orezani su, još, u periodu od septembra do decembra. Situacija je, po mišljenju orezivača Radenka Šutuljića iz Struganika, za sada zadovoljavajuća. Sneg i mrazevi usporavaju kretanje vegetacije što je, generalno, dobro za voće. Verovatno će se izbeći rani mrazevi u toku sezone cvetanja kada je voće i najosetljivije.

– Kod starijih voćaka radilo se uklanjanje nerodnih suvih grana i vodopija. Kod mladih voćaka radi se formiranje krošnje. Radio sam i nekoliko hektara zasađenih trešnjom koja se dobro pokazala na ovom terenu – rekao je Šutuljić, napominjući da nije do sada bilo lomova, ni štete od snega u voćnjacima koje održava, iako je sneg ove godine bio mokar i težak.

–  Ovih dana se završava sezona rezidbe koje je dugo potrajala. Ostaje još desetak planiranih hektara i završavam zimsku rezidbu – zadovoljan je Radenko učinjenim, a još zadovoljniji jer je u Srbiji u ekspanziji sadnja starih, autohtonih sorti šljiva, kao što su crvena ranka, belošljiva, trnovača, za koje u našem narodu vlada mišljenje da ih ne treba orezivati. Šutuljić je mišljenja da treba i svojim radom demantovao je voćare. Način na koji orezuje stare sorte uočili su i odali mu priznanje i mnogi agronomi.

– Gledajući moje radove i mnogi agronomi su se složili da je bolje rezati stare sorte šljiva. I to ne da treba rezati već zahteva ozbiljnu, oštru rezidbu – objasnio je orezivač iz Struganika, pomalo umoran od zimske sezone rezidbe, ujedno srećan što nije bilo lomova, ni preranog zametanja i smrzavanja.

Tekst: Zorica Dragojević

Foto: Privatna arhiva

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18