Stočna so u ishrani krava

Za zdravlje životinja značajna je uravnotežena ishrana vitaminima i mineralima. Grupa preživara (biljojedi) gde pripadaju krave, u osnovnom obroku imaju potrebu za određenim dodacima (suplementima) u ishrani, kako bi njihov organizam normalno funkcionisao. Mineralne materije koje je nemoguće uneti ishranom iz trave i sena a ne proizvode se u telu krave, treba dodati u hranu.

So je kravama neophodna da bi regulisale vitalne funkcije kao što su: pravilno funkcionisanje nervnog sistema, probavnog, rada mišića. So takođe pomaže regulaciju vode u organizmu, utiče na zdrav rast i povećanje telesne mase. Unos soli u kravlji organizam snižava visok nivo kalijuma koji je prisutan u njihovom organizmu koji bi, bez soli kao suplementa u ishrani, doveo do pojave brojnih oboljenja. Potreban je za normalizaciju kiselinsko-bazne ravnoteže.

Minimalna stopa potrošnje po danu za krave je od 30 do 40 grama stočne ili obične soli. Količina dnevne potrebe oscilira u zavisnosti od količine suve materije obroka, godišnjeg doba, starosti životinja, faze proizvodnje mleka i produktivnosti životinja. Upotreba soli je posebno značajna u periodu intenzivnog rasta goveda, zimi(kada postoji nedostatak korisnih komponenti), tokom bremenitosti i dojenja teladi.

Nedostatak soli u ishrani dovodi do zdravstvenih problema poput: smanjenja proizvodnje mleka, mršavljenja, slabog apetita, neobičnog ponašanja (lizanja zidova štale, grickanje drvenih predmeta), pobačaja, neplodnosti.

Visoka koncentracija soli u organizmu krava nije ništa manje opasana za životinju, jer može uzrokovati: povraćanje, dijareju, slepilo, grčeve, paralizu, kao i bolesti bubrega, probleme s kostima, trovanje solju.

So se kravama može davati u rasutom stanju (u posudama) ili u blokovima (stočni kamen), koji krava liže u meri u kojoj joj je to potrebno. Kravama omogućiti pristup soli po volji, kako bi mogle da ga konzumiraju u meri koja im je potrebna, takođe obezbediti i celodnevni pristup vodi za piće u meri koja im je potrebna. Situacije u kojima krave preteraju sa solju moguće su jedino kada im nije obezbeđen pristup vodi za piće neposredno nakon konzumiranja soli. U retkim slučajevima zbog nedostatka vode može doći do trovanja solju.

Piše: Goran Popović, PSSS Srbije

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18