Priprema zemljišta i setva graška

Grašak uspeva na mnogim tipovima zemljišta,od lakih do težih.Najbolje uspeva na slabo kiselom,neutralnom i slabo alkalnom zemljištu (pH 6-8).Podvodna,zabarena i vrlo teška zemljišta nisu pogodna za proizvodnju graška.Grašak treba uvrstiti u plodored u sistemu navodnjavanja.Može da se gaji posle paradajza,paprike,žitarica i industriskog bilja.On je odličan predusev i ne podnosi monokulturu.Osnovnu obadu treba obaviti u jesen.Strukturna i rastresita zemljišta treba orati na dubinu 25-30 cm,a zbijena i teška dublje,na 30-35 cm. Laka i ocedna zemljišta treba ostaviti u otvorenim brazdama,a teška zemljišta usitniti tanjiračom još sjeseni.Tako se omoguava rana priprema zemljišta za setvu na teškim tipovima zemljišta.

Potrebe graška za đubrenjem su manja u poređenju sa drugim povrtarskim usevima.U zemljište umerene plodnosti unosi se 20-30 kg azota,60-80 kg P2O5 i 40-60 kg K2O po hektaru.Polovina fosfornog i kalijumovog đubriva zaorava se u jesen,a ostatak zajedno sa azotom u predsetvenoj pripremi.Predsetvena priprema počinje čim to vremenske prilike dozvole,u našim uslovima tokom marta.Rasturanje đubriva a zatim usitnjavanje setvenog sloja obavlja se tanjiranjem,drljanjem ili setvospremačem.

Grašak se seje odmah posle obavljene pripreme za setvu.Kasnije posejan daje po pravilu niže prinose.Kasna setva podbacuje u godinama kada u toku cvetanja i zametanja mahuna nastane period toplog i sušnog vremena.Izborom sorti različite dužine vegetacije i podešavanjem vremena setve produžuje se period berbe i sezona prerade graška.Grašak se seje na međurednom razmaku 12-20 cm a u redu 3-4 cm i na dubini 5 cm. Poznate sorte kod nas su: Visak,Gorostas,Galija,David,Golijat,Šumadinac.

Piše: dipl.ing.polj. Milosavljevič Zoran, PSSS Srbije

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18