Keleraba se najčešće proizvodi iz rasada

Keleraba je veoma stara kultura. Može se koristiti sveža ili kuvana. Sadrži 12 procenata suve materije i 7 procenata ugljenih hidrata i vitamina.

Kao i ostale kupusnjače i keleraba je dvogodišnja biljka. Cvast se formira u drugoj godini. Dešava se da rane sorte formiraju u prvoj godini cvet, bez formiranja jabučice, ukoliko su u ranim fazama rasta bile izložene niskim temperaturama.

Optimalna temperatura za rast i formiranje zadebljale stabljike je 14 do 20 stepeni Celzijusa. Za ranu proizvodnju su pogodna zemljišta lakše strukture, a za kasnu proizvodnju su bolja zemljišta sa većim kapacitetom za vodu. Za proizvodnju nisu poželjna kisela zemljišta (optimalna ph 6-7).

U proizvodnji poštovati plodosmenu. Da bi se ponovila sadnja na istoj parceli treba da prođe najmanje tri godine.

Đubrenje uraditi prema agrohemijskoj analizi zemljišta.

Proizvodnja se može raditi iz rasada, što je i najčešće, ili direktnom setvom, što proizvođači retko rade.

Za ranu proizvodnju rasada se proizvodi u zaštićenom prostoru uz optimalnu temperaturu od 16 stepeni Celzijusa.

Za jesenju proizvodnju rasad se može gajiti na otvorenom ili kontejnerima.

Rasad se u prolećnoj sadnji rasađuje na 25 x 30 cm sa oko 16 biljaka na kvadratnom metru a, u jesenjoj sadnji se može rasađivati na rastojanju 35 x 35 cm sa oko 12 biljaka na kvadratnom metru.

Nega useva je ista kao kod kupusa. Najvažnija mera je održavanje vlage zemljišta iznad 65 odsto PVK, da u slučaju jačih padavina ne bi došlo do pucanja jabučice.

Berba rane kelerabe počinje u maju i junu, kasna se bere do kraja oktobra.

Prinosi kelerabe se kreću od 20 do 30 t/ha, a kasnih jesenjih i do 50 t/ha.

Piše: Ljubodraga Pantelić, PSSS Srbije

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18