Насловна ВЕСТИ У фази цветања воћа забрањена примена инсектицида

У фази цветања воћа забрањена примена инсектицида

422

Треба подсетити воћаре, било да се воћарством баве за сопствене потребе или су у питању засади интензивне производње, да је примена инсектицида у фази цветања строго забрањена.

Према званичној регулативи:„Забрањено је прскање биљака током цветања нерегистриованим средствима“.

Фаза цветања је најосетљивија фаза у којој може доћи до остваривања инфекције коштичавог воћа проузроковачем сушења цветова и родних гранчица (Monilia laxa) и када је превентивни третман фунгицидима неопходан. И управо због неопходноти третмана посебну пажњу треба посветити заштити пчела и других полинатора, јер како се приближава цветање тако почиње да расте оправдан страх пчелара од помора пчела.

Инсектициди су апсолутно забрањени током цветања. У фази цветања постоје фунгициди који су регистровани и безбедни за примену, али свакако се њихова примена препоручује у раним јутарњим или поподневним сатима када је активност пчела сведена на минимум.

Помор пчела због употребе пестицида доводи до штете у производњи меда, али и воћарству. Пчеле су инсекти од изузетно великог значаја за пољопривредну производњу, јер утичу на приносе и бољи квалитет и воћарских и ратраских култура. Иако је корист од пчела у производњи хране од великог значаја, нису ретки помори пчела, како у свету тако и код нас. Осећај страха и неизвесности пчелара не односи се само на цветање воћа, већ и на цветање ратарских култура, уљане репице, сунцокрета, семенске луцерке. До овог страха није дошло случајно. Највеће штете и највећи помори пчела дешавају се баш у периоду око цветања биљака. Често узрок томе је људска грешка односно неадекватна примена пестицида. Узроци појаве губитака пчелињих друштава могу бити различити и могу деловати појединачно или удружено. Један од разлога може бити изложеност пестицидима када долази до акутног тровања, или до хроничног тровања када су пчеле изложене остацима пестицида на биљкама или у полену унетом у кошнице.

До тровања пчела услед изложенсти пестицидима може доћи на неколико начина:

-применом инсектицида у цветању култура које се опрашују пчелама

-применом инсектицида у засадима у којима су присути цветајући корови моје пчеле посећују

-заношењем (дрифтом) инсектицида на суседнеусеве или корове који су у фази цветања

Важно је да пољопривредни произвођачи буду свесни присутва пчела у свом окружењу, да средства за заштиту биља користе правилно у складу са упутством наведеним на етикети сваког производа које је навео произвођач и у складу са правилима добре проузводне праксе у заштити биља.

Препоруке воћарима које треба поштовати у циљу спречавања тровања пчела пестицидима:

* примена инсектицида током вегетације мора бити у складу са упутством наведеним на етикети

* уколико у засаду у коме се планира примена инсектицида има цветајућих корова, неопходно је њихово уништавање

* Пестициде примењивати у јутарњим или вечерњим сатима када је активност пчела смањена

* Пестициде примењивати када је тихо и без ветра како би се спречило заношење на суседне парцеле или усеве који цветају.

* Пестициде не примењивати уколико су најављене ниске темпертуре или роса јер у таквим условима остаци пестицида остају дужи временски период токсични за пчеле.

* пре примене инсектицида треба обавестити пчеларе јер се може десити да се у близини парцеле која се третира а која није у фазама цветања налазе кошнице и други усеви који цветају.

Препоруке пчеларима:

-Сарађујте са пољопривредним произвођачима (воћарима и ратарима).

-Обележите своје пчелињаке и поставите таблу са својом адресом и бројем телефона.

– Упознајте се са деловањем средстава за заштиту биља на пчеле.

За додатне информације и помоћ око заштите обратити се надлежној Пољопривредној стручној служби која покрива округ на којој се засади налазе и посетити сајт Прогнозно извештајне службе-www.pisvojvodina.com.

Слађана Гавриловић

Саветодавац за заштиту биља

ПССС Ваљево

Фото: Pixabay