Uljana repica sve interesantnija srednjobanatskim paorima

Svake godine je pod uljanom repicom sve više površina i u atarima srednjeg Banata. Uljana repica, trenutno treći po redu izvor biljnog ulja na svetu, interesantna je prerađivačkoj industriji zbog mogućnosti njenog plasmana. Stoga je logično što su poljoprivredni proizvođači zainteresovani za setvu, a otkupljivači za otkup ove biljne vrste.

Ove jeseni poljoprivredni proizvođač iz Zrenjanina Bojan Jovanović odlučio je da se okuša i u proizvodnji ove kulture.

– Prvi put sam jesenas posejao uljanu repicu na 14 hektara. Odlučio sam da pokušam jer je cena dobra, a i sklon sam tome da probam nešto novo – kaže za portal zrenjaninski.com Bojan Jovanović.

Uljana repica je za sada u dobrom stanju. Preživela je zimu i mraz.

– Dobila je prvu prihranu od 250 kilograma uree po hektaru. Sada pratim situaciju. Ako bude potrebno, dobiće i drugu prihranu kanom i biće tretirana hemijskom zaštitom od korova, bolesti i insekata. Za sada obećava, a trenutna cena na svetskim berzama joj je dobra – 820 evra po toni za ovogodišnji rod – objašnjava Jovanović.

Uljana repica je sve zanimljivija i pčelarima. To je za pčele prva paša, a med od uljane repice je izuzetno kvalitetan i sve traženiji.

– Na svoje njive ću sigurno pustiti pčelare, jer je to dobro i za njih, ali i za repicu – dodaje Jovanović.

Izvor: zrenjaninski.com

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18