Srpski brendi od jabuke

Con Te Apple Spirit napravljen je od sorti jabuka jonagold, ajdared, zlatni i crveni delišes, i odležavao je dve i po godine u hrastovim burićima.

U popularnom dorćolskom baru Leila, u četvrtak uveče, jedna nova, mlada destilerija iz Beograda, Con Te Distillery promovisala je svoj prvi i za sada jedini proizvod, Te Apple Spirit. U pitanju je jedinstveni voćni brendi napravljen po uzoru na francuski kalvados, dakle piće koje nije klasična jabukovača, već destilat jabukovog vina odležao u hrastovim burićima dve i po godine.

Za destilat su korišćene jabuke četiri sorte: ajdared, jonagold i zlatni i crveni delišes, sve iz srpskih voćnjaka. Jabukovo vino i potonja destilacija izvedeni su tradicionalnim postupcima. Apple Spirit služi se u čaši za konjak, sa širim otvorom na vrhu, a idealno se slaže sa starijim sirevima jačih aroma, maslinama, jelima od divljači ili govedine, voćem i sa sladoledom od čokolade ili oraha.

Ovaj jedinstveni srpski kalvados već je našao svoje mesto u pedesetak vinoteka, restorana, barova i hotela u Beogradu, a posle super žurke u Leili i taj krug će se, izvesno, povećati.

Izvor: Vino & fino

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18