Top s vrelim vazduhom – rešenje za pozni mraz

Vinova loza širom Evrope ulazi u kritičnu fazu rasta, tokom koje pozni mraz može da uništi čitavu berbu u pojedinim vinogradima – a ovo se, nažalost, poslednjih godina događa sve češće. Mihael Pecold, preduzimljivi inžinjer koji živi u Bordou, osmislio je inovativan metod za odbranu vinograda od mraza, koji izgleda kao top iz naučnofantastičnog filma, ima snagu od 1.800 kilovata i može da efikasno zaštiti od mraza velike površine pod vinovom lozom. Pokretni top za izbacivanje vrelog vazduha koji je pre nekoliko nedelja lansiran na tržište košta 130.000 evra, a prve narudžbine uveliko pristižu.

– Ideja da napravim top nastala je tokom mraza u aprilu 2021, kaže Mihael Pecold za Vitisphere i dodaje:

– Pomagao sam prijateljima da postave sveće i kalorifere, i shvatio da mnoge tehnike odbrane od mraza jednostavno nisu dovoljno efikasne – rekao je.

Pecold je zaključio da je potrebno napraviti izvor toplote koji nadmašuje sve što se do sada koristilo u vinogradima.

– Osnovna ideja je bila da nam je potrebna velika snaga za odbranu od mrazeva kakve do sada nismo imali u vinogradima. I ovaj izvor toplote morao je biti pokretan – ispričao je Pecold.

Rezultat ovog rada je uređaj koji se može priključiti na traktor i koristiti tokom vožnje.

– Ovo je veoma kompleksna mašina, a bilo je i mišljenja da nije moguće napraviti je. Morali smo da budemo veoma precizni kada je je u pitanju protok toplog vazduha. Top radi na naftu ili na biogorivo i troši do 200 litara goriva na sat – navodi Pecold koji kaže i da će u naredne dve nedelje njegova kompanija isporučiti prvih petnaest topova. Imajući u vidu da je Bordo u poslednjih nekoliko godina sve češće na udaru poznog mraza, može se očekivati da će neki od kupaca već prve godine eksploatacije povratiti uložen novac.

Izvor: Vino & fino

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18