Sobne biljke zaista čiste vazduh u kući

Kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru možemo značajno poboljšati odgovarajućim sobnim biljkama, pokazalo je novo istraživanje, posebno onima koje uklanjaju azot-dioksida (NO₂) iz vazduha, zagađivača koji nastaje sagorevanjem naftnih derivata i koji je uzročnik brojnih respiratornih oboljenja.

Biljke u saksijama su jednostavne za postavljanje, pristupačne za kupovinu i potencijalno zaista efikasno rešenje za smanjenje nivoa azot-dioksida u kućama i kancelarijama, objašnjava nova studija.

Naučnici su za testiranje odabrali tri sobne biljke: spatifilum (Spathiphyllum wallisii), dracenu (Dracaena fragrans) i sve popularniju zamiju (Zamioculcas zamiifolia). Pod određenim uslovima ove biljke su uspele da smanje nivo azot-dioksida u prostoriji i do 20 odsto.

„Biljke koje smo odabrali međusobno se jako razlikuju, ali su sve tri pokazale zapanjujuće slične sposobnosti uklanjanja azot-dioksida iz vazduha“, kaže hemičar Kristijan Frang sa britanskog Univerziteta u Birmingemu.

Za potrebe studije, svaka biljka je stavljena u komoru sa približno istim nivoom NO₂ koji se može zabeležiti u većini kancelarija. Za samo jedan sat, sve biljne vrste su uspele da uklone oko polovine azot-dioksida iz komore.

Ekstrapolirajući ove rezultate na malu kancelariju zapremine oko 15 kubnih metara, sa pet biljaka u njoj, istraživači pretpostavljaju da bi došlo do smanjenja za oko 20 procenata u loše provetrenoj prostoriji. U prostorijama mnogo veće kubature, na primer 100 kubnih metara, nivo zagađivača bi se smanjio za samo 3,5 odsto, izračunali su istraživači – ali su naglasili da bi se to moglo nadoknaditi većim brojem biljaka.

Važno je da je do smanjenja došlo i tokom noći i u dnevnim uslovima, i na suvom i na vlažnom zemljištu. Istraživačima je ovo važno jer su u prethodnim studijama koje su proučavale mogućnost uklanjanja ugljen-dioksida (CO₂), ovi parametri značajno uticali na to koliko će se poboljšati kvalitet vazduha.

„Ne mislimo da biljke koriste isti proces kao što to rade za upijanje CO₂, u kojem se gas apsorbuje kroz stomate – sitne pore na lišću“, kaže Frang.

„Nije bilo naznaka, čak ni tokom dužih eksperimenata, da su naše biljke otpustile NO₂ nazad u atmosferu, tako da se verovatno odvija biološki proces koji takođe uključuje tlo u kojem biljka raste, ali još uvek ne znamo šta je to“, dodaje naučnik.

Neke prethodne studije ispitivale su kako sobne biljke utiču na poboljšanje kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru, ali u tim studijama su razmatrani zagađivači nastali od isparljivih organskih jedinjenja, a ne nivoa azot-dioksida.

Deo poteškoća u dobijanju konačnih zaključaka o ovome je to što kuće i kancelarije u stvarnom svetu ne funkcionišu nužno na isti način kao laboratorijski eksperimenti, sa novim vazduhom (i novim zagađivačima) koji se neprekidno menjaju. U ovom slučaju, međutim, istraživači su izvršili proračune za veće površine i različite vrste ventilacije.

Buduća istraživanja će verovatno razmotriti tačne mehanizme koje ove biljke koriste da uklone NO₂ iz vazduha i kakve su prednosti „zelenih zidova“ – zidova koji će celi biti prekriveni biljkama i biti još efikasniji u pročišćavanju vazduha.

„Razumevanje granica onoga što možemo da očekujemo od biljaka pomaže nam da planiramo i savetujemo kombinacije za sadnju koje ne samo da dobro izgledaju, već i pružaju važnu ekološku funkciju“, ističe stručnjak za hortikulturu, Tijana Blanuša, iz Kraljevskog društva za hortikulturu u Velikoj Britaniji.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18