Leblebiji odgovara i manje kvalitetna zemlja

Leblebija, odnosno naut, prema procenama nutricionista veoma je važna komponenta makrobiotičke ishrane.

Proizvođač i prerađivač leblebije u Bačkom Gradištu Nemanja Mirilov kaže da je sada vreme za setvu.

„Mi smo još pre tri godine izbacili oranje pa čak i veštačko đubrivo pošto ova biljka nije u tom smislu zahtevna. Znači samo „prevrnemo“ zemlju oko 5cm dubine i direktno sejemo u nju leblebiju, plan je do polovine aprila. Znači, manje kvalitetna zemlja je sasvim pogodna za sadnju leblebije“ rekao je Mirilov.

Naši najveći konkurenti su dodaje, bili iz Rusije i Ukrajine pa je tražnja znatno sada povećanja. Sirovinu ipak ostavljamo za našu mini-preradu brašna.

Cena je bila 100din za kilogram, sada je 200dinara.

„Sada smo u fazi sertifikacije biljnog sira od leblebije – tofu i napitak (surogat kafe) od iste – navodi Mirilov.

Proizvode od leblebije prodaju onlajn još od 2016. godine, tržišta ima i samo se nadaju da će biti i proizvoda.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno