Dobre i loše strane zelenog konvejera u ishrani krava

Ishrana krava u sistemu zelenog konvejera podrazumeva kontinuiranu ( neprekidnu ) ishranu krava svežom zelenom hranom u što dužem vremenskom periodu . Da bi se u praksi to postiglo, neophodno je sve to na vreme isplanirati i organizovati. To opet znači da treba na vreme isplanirati koje će se kulture gajiti, njihove rokove setve, period kada otprilike dospevaju za kosidbu i ishranu krava, visinu prinosa. Po pravilu, radi smanjenja troškova transporta, za setvu biljnih vrsta za zeleni konvejer treba koristiti parcele što bliže gazdinstvu. Podrazumeva se da je broj grla na gazdinstvu poznat kao i njihove potrebe odnosno mogućnost konzumiranja zelene mase.

Za korišćenje u sistemu zelenog konvejera mogu se koristiti: perko, uljana repica, ozime forme stočnog graška i grahorice kao i njihove jare forme, sudanska trava, lucerka, kukuruz itd. Setvom jarih formi graška i grahorice u nekoliko vremenskih intervala na oko 10-ak dana, produžava se dužina njihovog iskorišćavanja.

Prednosti ishrane sistemom zelenog konvejera: ako se sama kosidba i transport izuzmu kao neophodne radnje, nema nikakve obrade i pripreme hrane, nema gubitka u prinosu kao kod nekih vidova konzervisanja stočne hrane, kravama se daje sveža hrana koju vrlo rado konzumiraju sa izuzetno velikim stepepenom svarljivosti pa je samim tim i veliki stepen iskorišćenosti hranljivih materija, povećana mlečnost krava.

Loše strane sistema zelenog konvejera: vrlo je problematična kosidba i dovoženje hrane u slučaju kišovitog vremena, posebno ako ono duže potraje, česta promena hraniva što je u suprotnosti sa jednim od bitnih zahteva za sastavljanje obroka a to je njegova stabilnost, troškovi prevoza hraniva ako se ima u vidu da se kod prevoza sveže zelene hrane u velikom procentu ( oko 90 % ) prevozi voda. Neiskorišćena zelena hrana na parceli može se zaorati, može se na neki od načina konzervisati i sačuvati za drugi period godine.

PSSS Pirot

Zoran Nikolić dipl. inž.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18