Zbog čega se javlja acidoza kod goveda

Od udela kabastih hraniva u obroku zavise smer i tok fermentacije u buragu, a kao rezultat toga, koncentracija masnih kiselina. Putem hemijskog sastava i fizičke strukture, kabasta hraniva bitno utiču na intenzitet fermentacije i regulisanje pH vrednosti sadržaja buraga.

Snižavanjem pH buražnog sadržaja opada koncentracija sirćetne, a raste udeo propionske kiseline. Povećana količina koncentrata u obroku može da dovede do nagomilavanja mlečne kiseline izazivajući mlečno kiselu acidozu. Naglo konzumiranje koncentrata dovodi do akutnih oblika, ali i hronični oblici se javljaju kod goveda koja dobijaju visoko koncentrovane obroke sa malo ili bez kabaste hrane. Takvi obroci uzrokuju karakteristične promene u mikrobiološkoj populaciji rumena.

Ako se posle telenja u obrok uvedu velike količine lako svarljivih ugljenih hidrata, krave mogu prestati da jedu, nastaje dijareja, acidoza buraga i nekada pad procenta masti mleka.

Preporučuje se postepeno uvođenje koncentrata pre telenja, što će pomoći da se buražni organizmi aklimatizuju i na taj način smanje šanse za acidozu. Smatra se takođe da se ta opasnost smanjuje ako se primeni sistem ishrane krava „po malo ali često“, odnosno ako se krave hrane kompletnim obrocima. Na taj način postiže se manje stvaranje mlečne kiseline. To dovodi do povećanog konzumiranja suve materije, posebno iz kabaste hrane, i do većeg sadržaja masti u mleku. Ako se konzumiranje koncentrata u malom broju obroka ne može izbeći, ili kad se daje veliki deo kisele silaže, uključivanje natrijum bikarbonata može da smanji acidozu i opadanje procenta masti u mleku.

Piše: master dipl. inž. stočarstva Dane Hrkalović, PSSS Srbije

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18