Salate i čajevi za detoksikaciju organizma

U proleće se mnogi žale na pospanost, manjak energije, umor, bol u mišićima, gubitak koncentracije i slabost. Iako je prva asocijacija na ovo godišnje doba, buđenje prirode, listanje drveća, često se osećamo malaksalo i iscrpljeno.

„U proleće biljke kreću sa svojom vegetacijom prepune su životnih sokova i korisnih materija koje su nam svima neophodne, naročito posle zimskog perioda kada jedemo masnu i tešku hranu. Zbog toga je dobro početkom proleća sprovesti kuru sa divljim i gajenim biljkama“, rekao je Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar.

„Maslačak je jako koristan jer deluje na sisteme organa koji su zaduženi za čišćenje organizma, pa poboljšava proces detoksikacije i pojačava prirodni proces eliminacije otrova iz našeg organizma. Deluje blagotvorno na jetru, poboljšava prokrvljenost bubrega“, rekao je travar.

Ističe da je mladi luk bogat inulinom, dobar je probiotik, ali često kod ljudi pravi probleme sa varenjem. Neka od zamena bila bi cikorija ili čičoka, koje su bogate inulinom, ali je dobro koristiti i kuvani luk, jer se na taj način kvercetin koji luk sadrži jako dobro resorbuje. Rotkvice i list rotkvica, koji je takođe jestiv, dobri su u prolećnim salatama. Salatu od ovih sastojaka preliti sa maslinovim uljem i jabukovim sirćetom, koje je dobro napraviti ranije i staviti u teglicu.

„Pored toga što treba da jedemo sveže salate bilo bi dobro da sprovodimo i prolećne kure čajevima za čišćenje organizma. Artičoka, smilje, gorke biljke koje blagotvorno deluju na jetru, mogu da se koriste i  biljke koje deluju diuretično, list breze ili brezova voda. Korisna je kod ljudi koji imaju kamen u bubregu kao i probleme sa urogenitalnim traktom. Mogu da se koriste i aromatične biljke koje će pomoći našim organima za disanje da se očiste od nataložene sluzi. To je majčina dušica“, istakao je travar.

„Za sve one koje muče lenja creva dobro je kombinovati, laneno seme, krušinu i kamilicu. Sa kafom ne treba preterivati, a može se zameniti zelenim čajem ili čajem od koprive koji se pije ujutru, sa dodatkom nane i ruzmarina“, istakao je Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18