Banatski festival vina u Zrenjaninu 9. aprila

Treći Internacionalni Banatski festival vina biće održan u zrenjaninskom Karađorđevom parku u subotu, 9. aprila, uz učešće više od 50 izlagača.

Festival je izložbeno-promotivnog karaktera i kako su najavili organizatori, ove godine prijavile su se vinske kuće, podrumi, vinari, vinogradari, idividualni proizvođači i udruženja iz Srbije, Slovačke, Rumunije i Mađarske.

Pored njih, svoje proizvode izložiće i proizvođači hrane, začina, prirodnih proizvoda, tinktura, melema i lekovitog bilja, biće održana i stručna predavanja u Kristalnoj dvorani, a za posetioce je obezbeđen i zabavni i kulturno umetnički program koji će trajati do 18 časova.

Istovremeno se u okviru festivala održava i manifestacija, 22. Banatske vredne ruke, za koje se prijavilo dvadesetak aktiva žena iz Zrenjanina i okoline, koje će predstaviti hranu i tradicionalnu kulturu tog podneblja.

Manifestaciju organizuje Kulturni centar Zrenjanin, Turistička organizacija, IP Media 023, Udruženje vinara i ljubitelja vina Taraški vinogradi i JU Sportski objekti, a pokrovitelj je Grad Zrenjanin.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18