Prisutan prouzrokovač čađave pegavosti lista jabuke

Na lokalitetu Čenej, jabuke se nalaze u fenofazi vidljivi cvetni pupoljci (još uvek zatvoreni) – sorta zlatni delišes (55 BBCH) do faze crvenih pupoljaka – sorta ajdared (57 BBCH).

– Pregledom pseudotecija sa opalog lišća jabuke registrovano je prisustvo zrelih askospora prouzrokovača čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis) – kažu u Regionalnom centru „Novi Sad“ Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Kod sorte zlatni delišes od 56 pregledanih pseudotecija u 17 nema formiranih askospora, u 20 je do 25 odsto, u 11 je od 26 do 50 odsto, u 6 je od 51 do 75 odsto, a u 2 od 76 do 100 odsto formiranih askospora. Procenat dozrelosti iznosi  30,35 procenata.

Kod sorte ajdared od  pregledane 52 pseudotecije u 15 nisu uočene zrele askospore, u 16 je do 25 odsto, u 11 je od 26 do 50 odsto, u 7 je od 51 do 75 odsto, a u 3 od 76 do 100 odsto  formiranih askospora. Procenat dozrelosti je 34,13 procenata.

U RC „Novi Sad“ poručuju da nastavljaju sa praćenjem dozrelosti pseudotecija ovog patogena.

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18