Kamilica – 100 dana od setve do berbe

Kamilica spada među lekovito bilje koje se od najdavnijih vremena upotrebljava u narodnoj medicini.

Kamilica je jednogodišnja biljka visoka do 80 cm. Po obodu se nalaze beli jezičasti cvetovi, a u sredini dvopolni, cevasti cvetovi (fertilni) žute boje. Cvetovi su karakterističnog mirisa. Plod je sivobeličaste boje, dužine do 1,2 milimetra i širine 0,4 milimetra. Vegetacioni period traje oko 100 dana. Seme kamilice klija na temperaturi oko 6 ºC. U ranoj fazi, dok su biljke još slabe, niske temperature dovode do uginuća. Međutim, biljke u fazi rozete su veoma otporne prema niskim temperaturama. Za normalan razvoj tokom vegetacije dnevne temperature treba da su 20 -30 ºC. Od kamilice se koriste cvetna glavica i etarsko ulje. Cvetne glavice sadrže  preko 1 % etarskog ulja, 2,5 -3 % apigenina (spazmolitik), gorke materije, tanine, smole, flavodoide, kumarine, organske kiseline i drugo.

Ulje je gusto, na nižim temperaturama skoro smolasto, zelene do tamnoplave boje karakterističnog mirisa, gorkog ukusa. U zavisnosti od sorte varira količina i sastav eterskog ulja. Kamilica se koristi u vidu čajeva u narodnoj i službenoj medicini. Koristi se kao blago, prijatno i neškodljivo sredstvo protiv upala kože i sluzokože, pri lečenju rana i drugo. Etersko ulje se primenjuje u kozmetici i za industrijsku proizvodnju preparata visoke potrošnje. Kamilica se može gajiti na plodnim i siromašnim zemljištima. Najbujnije se razvija i daje najveće prinose na normalnim zemljištima, mada dobro uspeva i na zaslanjenim. Smatra se da su za gajenje kamilice najpovoljnija zemljišta neutralne do slabo alkalne reakcije. Dobro podnosi monokulturu, tj. može se gajiti više godina uzastopno na istom zemljištu. U monokulturi se najčešće gaji zato što je setva pojedinih godina nesigurna. Smatra se da su strna žita najbolji predusev kamilice. Priprema zemljišta počinje oranjem na dubinu  20 do 30 centimetara, što zavisi od tipa zemljišta. Na slatinama dubina oranja treba da je manja. Zatim se obavlja predsetvena priprema radi stvaranja zbijenog površinskog sloja, pošto se kamilica seje površinski.

Zemljište se ore samo u izuzetnim slučajevima, kada je kišovito ili kada se ostaci predkulture ne mogu ukloniti tanjiranjem. Kamilica se može sejati u jesen i u proleće. U našim uslovima bolja je jesenja setva. Prema dosadašnji rezultatima optimalan rok setve je do sredine septembra.

Moguća je i prolećna setva (početkom marta), ali se pri tom postiže manji prinosi za 30 – 50 posto. Može se sejati gustoredo na razmaku od 12,5 do 37,5 centimetara red od reda, površinski, sa 3 do 4 kg/ha čistog semena ili 8 do 10 kg semena sa ostacima cvasti.

Cvet kamilice bere se po suvom i sunčanom vremenu, ručno uz pomoć specijanih češljeva. Mašinski ili mehanizmom se kosi nadzemni deo kamilice u cvetu kada se koristi za proizvodnju etarskog ulja. Kosi se u visini najnižih cvetova. Cvetne glavice se suše prirodnim putem, na promajnom od sunca zaštićenom mestu, najbolje u veoma tankom sloju, ili u sušarama na temperaturi do 40 ºC. Odnos svežih i suvih glavica je 4 do 6:1. Prinos suvih glavica po jednom hektaru iznosi 400 do 1000 kg, etarskog ulja do 4 kilograma

Autor: Nataša Prodanović, PSS Sombor

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18