Насловна ВЕСТИ2 Климатска криза угрожава људе који живе на планинама

Климатска криза угрожава људе који живе на планинама

269

Планинске области покривају скоро трећину копнене површине планете и дом су за око 1,1 милијарде људи.

Шеф Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација – ФАО, КУ Донгиу, позвао је на промену начина на који штитимо наше планине, јер климатска криза прети да додатно погорша животе њених становника и изван.

Према Међувладином панелу за климатске промене УН-а, тренутна стопа и дубина адаптације у планинским регионима није довољна да одговори на утицаје климатске кризе. А недавна студија ФАО-а је открила да је несигурност хране у сталном порасту од 2000. године у руралним планинским областима земаља у развоју, где већина људи живи испод границе сиромаштва. Заједно са смањењем доступности воде услед губитка масе глечера и повећаног одмрзавања пермафроста, пандемија ковид-19 и недавни сукоби додатно су погоршали рањивост планинских људи. Планине су такође суштински извор слатке воде за непланинске становнике, снабдевајући две трећине светског пољопривредног земљишта које се наводњава.

Ипак, постоји много практичних и правовремених опција за решавање ризика пре него што буде прекасно, рекао је генерални директор ФАО на виртуелном догађају поводом покретања Међународне године одрживог развоја планина 2022.

-Потребне су нам стратешке инвестиције, технологија, иновације, чврсте институције и капацитети за прилагођавање да бисмо подржали одрживи развој планина, додао је Ку.

Решења која је предложио ФАО укључују ефикасне политике управљања туризмом дизајниране да повећају приходе домаћинстава, подстицању очувања биодиверзитета и отпорне и одрживе пољопривредно-прехрамбене системе.

-Промовисањем и вредновањем јединственог природног, културног и традиционалног наслеђа планинских заједница, заједно можемо помоћи у развоју одрживих дугорочних користи за бољу производњу, бољу исхрану, бољу животну средину и бољи живот за све – обезбеђујући да нико не остане иза, рекао је Ку.

На предлог Киргистана, Генерална скупштина УН прогласила је 2022. годину Међународном годином одрживог развоја планина.

Извор: ФАО

Фото: Pixabay