Насловна ВЕСТИ Црна пегавост винове лозе

Црна пегавост винове лозе

298

На подручју Новог Сада засади винове лозе се у зависности од сортимента и локалитета налазе у фази од пуцање пупољака: зелени листић ластара јасно видљив (ББЦХ 09) до фазе три листа развијена (ББЦХ 13).

– Визуелним прегледом винограда регистровано је присуство симптома црне пегавости винове лозе (Phomopsis viticola) на кори ластара. Ово је патоген који се јавља сваке године и широко је распрострањен на фрушкогорском виногорју – кажу у Регионалном центру „Нови Сад“ Прогнозно-извештајне службе заштите биља.

Заражени ластари су сивобеле боје и на њима се налазе црни пикниди односно плодоносна тела ове гљиве. Ластари су оштећени у основи, долази до њиховог прстеновања и ломљења, а у каснијем делу сезоне цвасти и гроздови се суше. Нападнута лоза слабије дозрева и лакше измрзава у току зиме.

– На листовима се јављају ситне, светло зелене, хлоротичне, кружне пеге са тамним центром. При јакој зарази лист пожути и опадне – наводе у РЦ Нови Сад и напомињу како настављају са праћењем штетних организама у засадима винове лозе и на време ће сигнализирати право време за третман.

Фото: Pixabay