Završeno Dekanter ocenjivanje

U Londonu je od 24. aprila do 7. maja održano najcenjenije i najmasovnije ocenjivanje vina na svetu Decanter World Wine Awards (DWWA) na kojem je pred sudije izašlo oko 18.500 vina iz 56 zemalja što je više nego ikada ranije. Tako obiman zadatak postavljen je pred tri stotine internacionalnih vinskih eksperata među kojima je 60 sa titulama Masters of Wine i Master Sommeliers.

Prva runda ocenjivanja završena je 30. aprila nakon čega je krenula „borba“ za platinaste nagrade i zvanja Best in Show od 3. do 7. maja, a zvanični rezultati biće poznati 7. juna 2022. godine.

Za vinare iz regiona bitna je novina da su pripremljena dva sudijska panela posebno posvećena vinima Balkana koje predvode Kerolajn Gilbi MW i novinar Džozef Darel, oboje veoma dobro upoznati sa karakteristikama teroara i specifičnostima autohtonih i lokalnih sorti koje su ranije često bile i slabije ocenjene na Dekanteru, zbog razlika u odnosu na dobro poznata internacionalna grožđa. Uz učešće pojedinih ocenjivača iz regiona može se reći da ovogodišnje nadmetanje donosi daleko veća očekivanja vinarima sa Balkana.

Kad je sam proces ocenjivanja u pitanju puno se radi na fer-pleju. Vina su radi što približnijih uslova u svakom flajtu (već regionalno opredeljenom) podeljena prema zemlji iz koje dolaze, regionu, boji, sorti grožđa, stilu, berbi i ceni.

Cenovni razred ima posebno značenje pa su etikete svrstane u one koje koštaju do 9,99 funti, što je početni nivo cena, srednji donji (od 10 do 14,99), srednji gornji (od 15 do 19,99), premijum vina (od 20 do 29,99), super premium (od 30 do 49,99), te butik/ikon klasu preko 50 funti.

U procesu ocenjivanja prvo se dodeljuju bronzane (86-89 poena), srebrne (90-94) i zlatne medalje (95-96), u drugom stepenu se degustacijom između zlatom ocenjenih vina pojedina nagrađuju platinastom medaljom (97-100 poena), a posebno zanimljiva je činjenica da ako vino košta ispod 15 funti osvaja i priznanje Value Platinum što je neka potvrda best buy odrednice.

Konačno, na posebnoj sesiji ocenjivanja četiri kopredsednika žirija se nakon ponovne degustacije opredeljuju između nosilaca platinastih odličja koja će vina poneti i naslov Best in Show uključujući sveukupne odlike vina od sortnosti do cene.

Sve sudije, uključujući starije sudije među kojima je od ove godine i Igor Luković iz Srbije, kao i regionalne predsedavajuće, nadgledaju četiri kopredsednika: Ronan Sejburn MS, Sara Džejn Evans MV, Endrju Džeford i Majkl Hil Smit MW.

Izvor: vino.rs

Foto: Nic Crilly Hargrave

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18