Budimka iz Požege radi punom parom

Fabrika „Budimka“ iz Požege je pre dve godine privatizavana, pa je uz pomoć Vlade Srbije i „ITN grupe“, uspela da svoje proizvode plasira ne samo na domaće već i svetska tržišta. Voćari iz ovog kraja zadovoljni su razvojem situacije, a ovih dana „punom parom“ rade kako bi se ovogodišnji rod našao na trakama te fabrike.

„Jabuka je u fazi precvetavanja. Trenutno dobro izgleda. Računam da bi svako stablo trebalo da da više od 100 kilograma. Radim specijalno za industriju. Verujem da će za “Budimku“ biti posla, a meni će valjda biti para”, kaže Gvozden Čolić, iz požeškog sela Pilatovići, koji je, sa ponovnim otvaranjem „Budimke” nastavio svoje jabuke da predaje ovog fabrici.

U „Budimki” su svoje mesto pronašli neki stari radnici, koji svojim znanjem doprinose ponovnom kvalitetu proizvoda.

„Mislila sam da Budimka nikada više neće raditi. Ovde sam naučila mnogo od starih kolega. Bila sam nekada majstor za kuvanje marmelade i sokova. Misleći da to više nikada neću raditi, bacila sam neke sveske u kojima sam beležila ono što sam učila. Ali kada sam čula da je Budimka privatizovana, žao mi je bilo što sam sve to bacila. Ali, ostalo je mnogo toga u glavi“, kaže Zorka Tosunović, radnica, koja je ovaj posao učila u „Budimki” pre zatvaranja, a sada u novoj fabrici ponovo radi svoj stari posao.

U ovoj fabrici ima mesta i za nove, mlade ljude, koji žele da rade, da uče i da se razvijaju zajedno sa „Budimkom”.

„Meni je ovo prvi posao i zadovoljna sam što je „Budimka” otvorena u našem gradu. Posao nije težak, mogu i muškarci i žene da ga rade, samo je bitno da hoće da rade”, kaže Ivana Stanić, radnica koja je svoje prvo zaposlenje pronašla u „Budimki”.

Kombinacija starih recepata, savremene tehnologije i zahteva modernog tržišta jeste ono na čemu se zasniva poslovanje ovog obnovljenog preduzeća.

„Neke recepture su u manjem obimu korigovane i porilagođene novim zahtevima tržišta, ali je takođe i postojeći asortiman, koji je ostao prepoznatljiv iz starih vremena Budimke, proširen. Uvedene su neke linije proizvoda, kao što su nisko kalorični dzemovi i drugi proizvodi u okviru linije zdravih proizvoda. Važno je i to što su primarni proizvođači voća i povrća oslonjeni na nas, kao i mi na njih. Zato i crpimo izvore sirovina iz Srbije”, rekla je v.d. direktorka proizvodnje Marina Bukvić.

Iako je još uvek na putu da dostigne stare obime poslovnja, „Budimka” je već sada izvozno orijentisana, pa svoje proizvode plasira i na tržišta sa druge strane Atlantskog okeana.

„Svaki višak koji imamo ide za izvoz. Za Evropu, za Kanadu”, kaže Pajo Tucović, radnik „Budimke”.

Budućnost „Budimke” ogleda se u želji i radu novog menadžmenta na proširenju kapaciteta, prvenstveno otkupa, a samim tim proizvodnje i izvoza.

„Mi ćemo više od 23.000 tona voća i povrća otkupiti u ovoj godini. Sada pregovarmao sa našim dobavljačima, pripremamo teren. Pozivam sve dobavljače da nam se pridruže i da ovu sezonu uradimo najbolje moguće”, rekao je vlasnik „ITN grupe“ Aleksandar Marković.

Izvor: Tanjug

Foto: Razvojna agencija Srbije

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime