Насловна ВЕСТИ1 Лесковачки купус – квалитет врхунски, цена поражавајућа

Лесковачки купус – квалитет врхунски, цена поражавајућа

214

Закомпликован извоз на руско тржиште, али и велики увоз, тврде лесковачки повртари, оборили су цену купуса. Од Ускрса бербе готово да није било. Од пре неколико дана поново има откупа, али је цена од 20 динара недовољна да подмири трошкове прозводње. Надају се да уз Дистрибутивни центар, чија би градња требало да почне на лето, пластеничка производња више неће бити лутрија.

Kвалитет врхунски, цена поражавајућа. Берба је одложена за десетак дана јер ни за десет динара по килограму нико га није хтео. Са пола хектара породица Kоцић убраће око 30 тона купуса.

-На двадесет динара ништа није исплативо, зато што смо на грејање расада потрошили преко 100.000 динара тако кад нешто израчунамо долазимо на нулу, рекао је повртар из Свирца Далибор Коцић.

У пластенику и брачни пар Трајковић. Са овом ценом купуса, недовољном да подмири трошкове производње, кажу, плаћање радника је луксуз.

-Цена је очајна, 20 динара по килограму, нема за гориво, тако је, како је. Рад да не причам, каже Марина Трајковић из Свирца.

Млади купус стигао је пред Ускрс. Цена је била солидна – 50, па 40 динара по килограму, а онда је све стало. Откупљивачи објашњавају да је проблем нагло повећање цена транспорта. Извоз за Пољску покренуо је и домаће купце, па купус неће остати под фолијама.

-Скочиле су доста цене превоза ка Русији и онда имамо проблем у недостатку камиона који то могу да одвозе, а самим тим се на домаћем тржишту повећавају количине услед чега је дошло до пада цене купуса, објаснио је Драган Стојановић из Опште земљорадничке задруге „Црвено злато“.

Произвођачи захтевају да се нешто предузме.

-Неке мере да се доведу, да знамо шта колико кошта у производњи, ко зарађује највише, када знамо сад да је у радњама 80 динара, навео је Александар Kоцић, произвођач из Свирца.

Министарство пољопривреде већ предузима кораке за наредну сезону. Издвојено је 700.000 евра за изградњу Дистрибутивног центра са расхладним коморама у лесковачкој Зеленој индустријској зони.

-Мислим да ће то засигурно да буде много боље, јер ће сами произвођачи да довезу робу, иде директно пласирање робе. Имамо неке сада уговоре за руско тржиште,  спремамо за наредну годину. Хрватска се јавља, рекао је Саша Трајковић, директор фирме „Повртари југа“.

До наредног пролећа за повртаре са југа производња је чиста коцка. Kомад зелене салате је само седам динара, празилук нико неће. Парадајз стиже за месец дана. Само да се слика од лане не понови. 

Извор: РТС