Насловна ВЕСТИ Стенице нападају усеве

Стенице нападају усеве

402

Прегледом пољопривредних усева и засада, уочено је присуство браон мраморасте и зелене или повртне стенице. Тренутно се присуство наведених стеница региструје у засадима брескве, нектарине, трешње, леске, соје, кромпира, пшенице и других култура. У току је миграција ових штеточина са дрвећа и спонтане флоре у пољопривредне усеве и засаде.

Штете причињавају одрасле јединке и ларве које сисају сокове из свих надземних делова биљака. Увек више преферирају исхрану на плодовима. На нападутим плодовима долази до дисколорације покожице, стварања некротичних тачака и удубљења, погоршања укуса, што све утиче на губитак њиховог квалитета и тржишне вредности.

Тренутно су најугроженији засади бресака, нектарина, леске и трешања. У овим засадима уколико се прегледом уочи присуство стеница препоручује се примена неког од регистрованих инсектицида на бази активне материје делтаметрин (Decis 2,5 EC, Konfuzija, Polux) у концентрацији 0,05%.

Приликом примене пестицида обавезно се треба придржавати упутства за употребу. У засадима који се налазе у фазама зрења попут трешања, посебну пажњу треба обратити на каренцу а то је време које је неопходно да прође од последње примене пестицида до бербе. Каренца за наведене инсектициде у засадима бресака и трешања износи 14 дана.