Kućerak u Sremu

Izložba pod nazivom „Kućerak u Sremu“ otvorena je u Muzeju „Srema“ u Sremskoj Mitrovici. Prezentovan je enterijer stare, seoske sremske kuće iz perioda kraj 19. i početak 20. veka. Posetioci su mogli da uživaju u lepoti i toplini nekadašnjeg ambijenta koji je krasi sremačke kuće, a bilo je pripremljeno i posluženje, tradicionalni sremski specijaliteti.

Autori izložbe su kustosi Muzeja „Srema“ Jovana Trivunović, Stevo Lapčević i Ružica Španović. Autori ističu da danas skoro više i ne postoje očuvane kuće sa elementima pokućastva koji su se koristili u svakodnevnok životu u tom periodu, te je ova izložba način da se lepota jedne stare sremačke kuće sačuva od zaborava.

Izložene su tri narodne nošnje, posuđe od različitog materijala, drveta, stakla, tikve, kože, a ono što je posebno privuklo pažnju je devojački sanduk, tj.devojačka sprema koju su činili ručni radovi devojke, koji su bili njen miraz. Posetioci su, takođe, mogli videti dečju kolevku, stare fotografije i šifonjer.

Izložbi je prisustvovao zamenik gradonačelnice Petar Samardžić koji je tim povodom istakao da su ovakvi događaji, koji čuvaju sećanje i uspomenu na našu istoriju i tradiciju od velikog značaja.

Tokom izložbe su za posetioce bili pripremljeni i tradicionalni, stari sremski specijaliteti. Izložba će biti otvorena do 10. avgusta ove godine.

Izvor: RTV

Foto: RTV

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18