Vinova loza osetljiva na plamenjaču i pepelnicu

Na području Novog Sada zasadi vinove loze se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u različitim fazama cvetanja: od faze početak cvetanja do faze punog cvetanja (BBCH 61-65).

– Vinova loza se nalazi u fazama kada je najosetljivija na infekciju od strane gljive prouzrokovača plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola) i pepelnice vinove loze (Uncinula necator). Za dane vikenda se najavljuje nestabilno vreme sa padavinama koje može stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije od strane navedenih patogena – kažu u Regionalnom centru „Novi Sad“ Pšrognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

U cilju zaštite cvasti i formirane lisne mase proizvođačima se, pred najavljene padavine, preporučuje primena kombinacije fungicida: Mikal flash (fosetil-aluminijum + folpet) u koncentraciji 0,3-0,4% plus Luna expirience (tebukonazol + fluopiram) u koncentraciji 0,04%.

Vizuelnim pregledom vinove loze, na naličju listova, registrovano je prisustvo tek ispiljenih larvi cikade Scaphoideus titanus.

– Ova cikada je vektor fitoplazme Flavescence doree koja izaziva oboljenje na vinovoj lozi – zlatasto žutilo vinove loze. S obzirom da je u toku početak piljenje larvi ove štetočine, a da su tek treći larveni stupnjevi sposobni da prenesu fitoplazmu, za sada se ne preporučuju hemijske mere zaštite – napominju u RC „Novi Sad“ i dodaju kako nastavljaju da prate cikade Scaphoideus titanus i signaliziraće pravo vreme za tretman.

Foto: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18