Pored vinskog, perspektivan je i rakijski turizam

U organizaciji Poljoprivredne stručne službe Bačka Topola nosioca Nacionalnog projekta Ministarstva poljoprivrede: „Razvoj rakijskog turizma u Vojvodini i Šumadiji“ zajedno sa partnerima na projektu Savezom proizvođača rakija Srbije, Horeka akademijom i proizvođačima rakije održana je studijska poseta degustacionom centru BB Klekovača u Bajinoj Bašti.

Cilj posete bio je upoznavanje proizvođača voćnih rakija iz Vojvodine i Šumadije s potencijalima u razvoju rakijskog turizma u Zapadnoj Srbiji kao i standardima koje je potrebno ispuniti kako bi mapirane destilerije ovim projektom, mogle poslovati po modernom konceptu razvoja rakijskih turističkih ruta u Srbiji, a koje podrazumevaju izgradnju savremenih degustacionom sala za prijem gostiju, odgovarajući kvalitet ponude voćnih rakija kao i odgovarajuću kategorizaciju destilerija.

O značaju Nacionalnog projekta govorio je dr Ivan Urošević s Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Bijeljini.

Studijskoj poseti prisustvovalo je 12 predstavnika destilerija iz Vojvodine i 15 iz regiona Šumadije.

Stručnu podršku proizvođačima rakije pružila je i Poljoprivredna stručna služba Bačka Topola, Savez proizvođača rakija Srbije i stručnjaci u oblasti razvoja rakijskog i ruralnog turizma u Opštini Čajetina.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo