Završena berba kamilice na njivama oko Zrenjanina

Ovogodišnja berba kamilice na njivama u okolini Zrenjanina je završena i sada su u toku poslovi na njenoj doradi.

– Berba je protekla po najlepšem mogućem vremenu, što se ne dešava tako često u maju – kaže za portal zrenjaninski.com proizvođač ove lekovite biljke Milan Jankov iz Elemira.

Jankovi su ove godine kamilicom posejali 21 jutro.

– Kamilica je odlično rodila i vrhunskog je kvaliteta, jer je imala puno sunca, a samu berbu smo obavili bez kiše, blata i problema – dodaje Jankov.

Kamilica se bere posebnom mašinom, domaće proizvodnje, koju vuče traktor. U berbi je, osim traktoriste, potreban još jedan radnik koji radi na samoj mašini. Nakon berbe, u najkraćem roku, kamilica se mora smestiti u sušaru, u kojoj se suši između 16 i 20 časova, retko 24 sata.

Milan Jankov

Sada je u domaćinstvu Jankovih u toku dorada kamilice.

– Nakon sušenja, specijalnom mašinom se odvajaju glavica, odnosno cvet, koji je najkvalitetniji deo biljke, od stabljike, to jest peteljke koja zna da bude dugačka između pet i 30 centimetara. Čist cvet je prva klasa kamilice i logično ima najbolju cenu. Ostatak se ponovo prosejava kroz specijalno sito i taj deo biljke je, u stvari, sadržaj u kesicama čaja – ističe Jankov.

Kako se Jankovi kamilicom bave već skoro dve decenije, nemaju problem sa plasmanom.

– Plasman kamilice je i ove godine unapred obezbeđen. Već godinama imamo stalnog kupca, tako da ne razmišljamo o prodaji. Naše je da odgajimo kvalitetnu kamilicu, što se i ove godine dogodilo – ističe Jankov.

Izvor: zrenjaninski.com

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime