Tamjanika vinska kraljica Srbije

Zovu je vinska kraljica Srbije. Vole je i zbog imena, jer u njemu nosi tamjan, za koji se u narodu veruje da pročišćava srce, dušu i um. Tamjanika se u Srbiji gaji više od pet vekova. Dijana Milić, vinogradarka, preduzetnica, ljubiteljka vinove loze i grožđa, iz vinarije „Pusula“, otkriva kakvu tajnu krije ova sorta grožđa.

Tamjaniku poznajemo i iz narodne pesme Berem grožđe, biram tamjaniku. Poslednjih decenija hit je među autohtonim sortama, a vrsni vinogradari se uzdaju da je, pored prokupca, baš tamjanika sorta koja će doprineti većoj prepoznatljivosti naše zemlje na vinskoj mapi sveta.

Tamjaniku često nazivaju ženskom sortom grožđa, pre svega zato što se sve aromatične sorte nazivaju ženskim, objašnjava Dijana Milić.

– Mislim da ta podela nije pravedna zato što poznajem dosta muškaraca koji ozbiljno vole vino od tamjanike. Na ovim prostorima je prisutna preko 500 godina i zato je nekako smatramo našom autohtonom sortom. Pod tim nazivom, ili sličnim, se gaji i u Makedoniji i Bugarskoj. Međutim, upravo su vinari iz Župe ti koji su uspeli da očuvaju tu sortu i doprinesu njenoj popularnosti – podseća Milićeva.

Vina koja se proizvode od tamjanike često su bila poluslatka, međutim u Srbiji se od ove sorte proizvode suva vina, što je neobično s obzirom na karakteristike muskatnih sorti grožđa kojima pripada tamjanika.

Srbija je nedavno dobila dozvolu za izvoz tamjanike u Francusku, što se smatra velikim podvigom. Ujedno to je veliki uspeh našeg vina i veliko priznanje našim vinarima i vinogradarima, smatra Milićeva.

Sa željom da se domaća sorta tamjanika približi široj javnosti, kako bi se pokazao njen značaj kao vinske sorte, 29. maja se održavaju „Dani tamjanike“.

– Manifestacija se ne ograničava samo na salonski deo, već se radi dokumentarni film o proizvodnji tamjanike i zasadima tamjanike u celoj zemlji. Obuhvatiće sve regije i vinarije koje se bave proizvodnjom tamjanike – naglašava Milićeva.

U pripremi je i aplikacija koja će imati za cilj da ljubitelje tamjanike, kako domaće, tako i inostrane turiste, dovede na put tamjanike, da mapira Srbiju kako bi zainteresovani u bilo kom momentu, jednim klikom mogli da pronađu tamjaniku u regionu u kome se nalaze, najavljuje Dijana Milić, vinogradarka iz vinarije „Pusula“.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18