Kritičan period za zaštitu jabuke

Na području Novog Sada zasadi jabuke se nalaze u fazi prečnik ploda do 40 mm (BBCH 74).

Velike količine padavina u prethodnom periodu (lokalno i preko 40 litara), kao i najavljene nestabilne vremenske prilike za naredne dane, stvaraju povoljne uslove za ostvarenje infekcije od strane gljive prouzrokovača čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis).

– Trenutno se nalazimo u izuzetno kritičnom periodu za zaštitu jabuka od ovog patogena. U cilju zaštite jabuka proizvođačima se preporučuje primena kombinacije fungicida kontaktnog i sistemičnog delovanja: Polyram DF (metiram) u koncentraciji 0,2% plus Sercadis plus (fluksapiroksad+difenokonazol) u količini 1,2 l/ha – savetuju stručnjaci Regionalnog centra „Novi Sad“ Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Navedeni sistemični fungicid delovaće i na prouzrokovača pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha).

Vizuelnim pregledom zasada registrovano je prisustvo ispiljenih, kao i jaja pred piljenje jabukinog smotavca (Cydia pomonella). U toku je intenzivno piljenje larvi prve generacije ove štetočine.

– U cilju sprečavanja ubušivanja larvi jabukinog smotavca u plodove, proizvođačima se preporučuje primena insekticida Imidan 50 WP (fosmet) u koncentraciji 0,15-0,2% – preporuka je stručnjaka RC „Novi Sad“.

Foto: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18