Nedostatak vlage uticaće na prinos pšenice u Južnom Banatu

Nedovoljna količina padavina u poslednjih nekoliko meseci ne utiče povoljno na pšenicu u Južnom Banatu. Izvesno je da prinosi po hektaru neće biti kao prošlogodišnji, kada je zabeležen rekordan rod, ali bi trebalo da budu na nivou višegodišnjeg proseka, procene su stručnjaka iz Instituta „Tamiš“.

Na području Pančeva, Kovačice, Opova i Alibunara ozima pšenica zasejana je na blizu 22.000 hektara. Vremenske prilike poslednjih meseci nepovoljno su uticale na ovu poljoprivrednu kulturu. U martu je bilo svega pet litara padavina po metru kvadratnom, u aprilu oko 56 litara, a u maju između 30 i 40, što je nedovoljno za pšenicu koja je sada u fazi mlečnog zrenja.

– Smatram da su nedovoljne količine u sve četiri opštine Južnog Banata. Imali smo delove u kojima tokom prošle nedelje uopšte nije bilo kiše. Kada bi se skupilo bar za dva dana 30-ak litara po metru kvadratnom bilo bi dobro kako za ozimu pšenicu tako i za jare biljne vrste. Soji i kukuruzu padavine bi pogotovo odgovarale jer se na nekim poljima vide oštećenja pogotovo na obodima Deliblatske peščare, dok suncokret najbolje podnosi ovakvo vreme – rekao je inženjer poljoprivrede i stručni saradnik za ratarstvo u Institutu „Tamiš“ Bogdan Garalejić.

– Šećerna repa bi trebalo da zatvori redove, ali se na njoj vidi nedostatak vlage, listovi su još uvek uspravni i ne pokrivaju međuredni prostor. U novembru i decembru bilo je 250 litara kiše po metro kvadratnom, ali to nije dovoljno – tvrdi Garalejić

Očekuje se da će polovinom juna početi žetva ozimog ječma na 2.300 hektara.

Još je rano da se govori o prinosima pšenice kažu u Institutu „Tamiš“, ali procene su da će biti na nivou višegodišnjeg proseka koji se kreće oko pet i po do šest tona po hektaru.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime