Laboratorija za senzorsko ocenjivanje hrane

Na Agronomskom fakultetu u Čačku uskoro će biti formirana laboratorija koja će se baviti senzorskom ocenom prehrambenih proizvoda, a pre svega mesa.

Laboratorija će biti formirana zahvaljujući saradnji eminentnih stručnjaka iz ove oblasti sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i Agronomskog fakulteta u Čačku, a prodekan za nastavu ovog fakulteta Vladimir Kurčubić kaže da se ranija strategija od njive do trpeze, danas menja u strategiju od trpeze do njive.

– Proizvod se mora proizvesti onakav kakav traže potrošači, bezbedan, kvalitetan i da po senzorskim karakteristikama odgovara zahtevima potrošača, navikama i tradiciji – kaže Kurčubić i dodaje da je obezbeđen prostor kao i većina opreme i da preostaje softversko povezivanje, kako bi se proizvodi ocenjivali i dobijali gotovi rezultati.

Prema njegovim rečima, Agronomski fakultet će na ovaj način sarađivati sa privrednim sektorom, a već ima privrednika koji su zainteresovani da svoj proizvod na svetskom tržištu predstave u najlepšem svetlu.

– Kada dođe kupac, vi pored fotografije šaljete senzorsku ocenu koja garantuje kvalitet. Bićemo akreditovana laboratorija, a studenti će biti obučavani u ovom sektoru što je takođe veoma značajno – kaže Kurčubić.

Savremenu metodu određivanja kvaliteta hrane razvio je i pre tri godine stavio u pogon profesor Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda Igor Tomašević. Predstavio je na Svetskom kongresu tehnologije mesa u Nemačkoj, Nemci su je otkupili a tamošnji institut za prehrambenu tehnologiju među prvima je prepoznao značaj ove metode u prehrambenoj industriji.

– Metoda je priznata svuda u svetu, pa i u Evropi, a siguran sam da ono što valja Nemcima, valjaće i nama. Suštinski je važno da se bavimo svim aspektima kvaliteta i bezbednosti hrane, pre svega mesa i mleka – kaže Tomašević.

Dodaje da prehrambena industrija doživljava pravu revoluciju digitalne prirode jer se prelazi na tzv. klaud internet, a brže informacije su važne, jer istog trenutka kada se dobiju rezultati analiza vezanih za kvalitet mesa i mleka, one se za manje od pet sekundi prosleđuju dalje. To pomaže da se trenutno donose i odluke da li bi nešto na proizvodu trebalo da se popravlja ili ne.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo