Kiša može da izazove infekciju vinove loze

Na području Novog Sada zasadi vinove loze se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u fazi od kraj cvetanja (BBCH 69) do faze formiranje plodova: mladi plodovi počinju da rastu, ostaci od cvetova opadaju (BBCH 71).

– U narednih nekoliko dana se najavljuje nestabilno vreme sa padavinama koje može stvoriti povoljne uslove za infekciju od strane gljiva prouzrokovača plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola) i pepelnice vinove loze (Uncinula necator) – kažu u Regionalnom centru „Novi Sad“ Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

U cilju zaštite od navedenih patogena proizvođačima preporučuju primenu kombinacije fungicida: Mikal flash (fosetil-aluminijum + folpet) u koncentraciji 0,3-0,4% plus Topas 100 EC (penkonazol) u koncentraciji 0,04%.

– Takođe, u fazama precvetavanja i u vlažnim uslovima vinova loza je osetljiva na infekciju od strane gljive prouzrokovača sive truleži (Botrytis cinerea). U cilju zaštite od navedenog patogena proizvođačima se preporučuje primena fungicida Pyrus 400 SC (pirimetanil) u količini 2,5 l/ha – savet je stručnjaka RC „Novi Sad“.

Foto: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

razvojnifv.png

RAZNO

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo