Dani trešnje u Karavukovu

Kišovit i tmuran dan nije omeo tradicionalnu svetkovinu trešnje u ataru Karavukova. Dani trešnje održavaju se na samom oglednom zasadu od 2,5 ha koji je podigla Poljoprivredna stručna služba „Sombor“, a u blizini je još 20 ha ZZ „Agrodunav“ i oko 40 ha privatnih zasada ove perspektivne i sve traženije voćne vrste.

Voćare i poljoprivredne stručnjake pozdravio je direktor PSS Sombor Vladimir Sabadoš. Vlada Đoković iz Ministarstva poljoprivrede istakao je da ovde imamo model za ugled, kako valja podizati zasade trešnje.

O plodnoj sinergiji nauke, struke i dobre prakse u proizvodnji trešnje govorio je prof. dr Zoran Keserović. Istakao je prednost intenzivne proizvodnje i primene najsavremenijih tehnologija. Nove sorte Instituta iz Bolonje – karmen, regina, ferovija i druge, otporne na niske zimske temperature, i na mrazeve u precvetavanju, ovde ispunjavaju svoje velike potencijale. Pokazalo se, kako je rekao profesor Keserović, da blizina Dunava stvara idealnu mikroklimu za trešnju.

Profesor Keserović je takođe primetio da su se u Karavukovu obistinila njegova dugogodišnja zalaganja za to da proizvođači imaju svoje hladnjače. Jednu takvu nedavno su podigli zadrugari „Agrodunava“ u Karavukovu, usred plantaže.

D. J.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18