Насловна ВЕСТИ1 Nije med samo za jelo, može i za piće

Nije med samo za jelo, može i za piće

581

Do sada smo pili medovaču, zamedljanu rakiju, rakiju sa medom, medovinu, milion različitih naziva a uvek dobra, kvalitetna i lako sklizne niz grlo. Ono što je nobično, što tek treba da se osvoji domaće je rakija od meda koju proizvodi inžinjer prehrambene tehnologije Nevena Novićević. Iako živi u Beogradu u svojoj destileriji u Velikoj Plani uz pomoć oca dugogodišnjeg medara, ona stvara ovu čaroliju.

– Ne, ovo nije rakija sa dodatkom meda, već rakija nastala fermentacijom meda, nije slatka, ali je zato jaka, čitavih 40 posto. To je prva zvanično registrovana rakija od meda u Srbiji. Čist destilat meda koji je odležao dve godine u buretu jasena kako bi dobio karakterističnu aromu i sačuvao najplemenitije osobine meda. Za jedan litar rakije potrebno je kilogram i po meda, naravno med mora biti čist, vrhunski – objašnjava ponosna vlasnica rakije od meda i dobitnica mnogobrojnih medalja. I kad je pitate čija je bila ideja objašnjenje je vrlo lako – njena.

Liker od malina

Liker od maline je kombinacija jedinstvene rakije od meda i malina kontrolisamog porekla. Ima 17% alkohola, a stvoren je natapanjem maline u vrhunskoj medovači, bez veštačkih boja, aroma i konzervansa.

– Ja sam tehnolog, inžinjer prehrambene tehnologije i to je meni bio diplomski rad na fakultetu. Velika pomoć i olakšanje je što je moj otac dugogodišnji pčelar i medar, te imam vrhunsku sirovinu na koju sam primenila stečena znanja – a to znanje je tu da razuveri ljude, da im pokaže da rakija od meda nije slatka, već prava, jaka, kraljica među rakijama.

– Česta je zabluda da je ona slatko piće, voćna rakija u koju je samo dodat med. Ona definitivno nije slatka. Od meda dobija samo mednu aromu i ukus, sa blagom notom propolisa – i, kako objašnjava Nevena, razlikuje se od rakija u koje je med dodat.

– Ovo je rakija dobijena iz meda i, za razliku od voćnih rakija koje moraju da imaju i mali procenat metil alkohola, ona ga nema. Bukvalno je kao med. Pored rakije od meda proizvodimo i rakiju od meda u koju je dodata jedna količina meda i mohito nana i to je Mohito rakija – osim ovih medenih, mednih rakija od meda u destileriji proizvode i voćne likere od višnje, maline, oraha, sve ono što izaziva nepca domaćih potrošača.  

Tekst i foto: Zorica Dragojević