Padavine doprinose truleži breskve

Na području Novog Sada u toku je berba najranijih sorti bresaka i nektarina, dok se ostatak sortimenta nalazi u fazi od plod oko polovine krajnje veličine (BBCH 75) do faze obojavanje skoro završeno (BBCH 85).

Česte i obilne padavine u prethodnom periodu, koje se najavljuju i narednih dana, mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije od strane različitih vrsta prouzrokovača truleži (Monilinia spp.).

– Kod sortimenta koji se nalazi u fazama sazrevanja, proizvođačima se po stabilizaciji vremenskih prilika, preporučuje primena nekog od navedenih fungicida: Akord (tebukonazol) u količini 0,75 l/ha (karenca 7 dana) ili Lira, Oligosan 25 EC (tebukonazol) u količini 0,5 l/ha (karenca 7 dana) ili Embrelia 140 SC (izopirazam+difenokonazol) u koncentraciji 0,1% (karenca 7 dana) ili Signum (boskalid+piraklostrobin) u količini 0,562-0,75 kg/ha (karenca 7 dana) ili Image (piraklostrobin) u količini 0,4-0,6 l/ha (karenca 7 dana) – savetuju stručnjaci Regionalnog centra „Novi Sad“ Prognozno izveštajne službe zaštite bilja.

Vizuelnim pregledom zasada registrovano je prisustvo odraslih jedinki braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys), kao i kolonija zelene breskvine vaši (Myzus persicae).

– Proizvođačima se preporučuje pregled zasada i ukoliko registruju prisustvo navedenih štetočina primena insekticida na bazi aktivne materije deltametrin (Decis 2,5 EC, Konfuzija, Polux) u koncentraciji 0,05% (karenca 14 dana) – dodaju u RC „Novi Sad“.

Strčnjaci podsežaju da prilikom primene hemijskih mera zaštite treba strogo voditi računa o karenci primenjenih preparata, a u zasadima u kojima je berba u toku ili se očekuje u narednih nekoliko dana ne primenjivati hemijske mere zaštite.

Foto: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime