Najveća pirotska mlekara uskoro počinje rad

Nekada čuvena pirotska Mlekara, najveća u celom okrugu, posle višegodišnjeg propadanja i devastiranja, uskoro će ponovo početi da radi i proizvodi nadaleko čuvene pirotske sireve i kačkavalja. Ovo je najavio Milan Jovanović, jedan od novih suvlasnika koji je u delatnosti mlekarstva Srbije četrdesetak godina.

– Proizvodnju pokrećemo za mesec i po do dva. Kapacitet Mlekare je oko 60 tona, a mi ćemo početi sa dvadesetak tona mleka. Proizvodićemo sve sireve po kojima je ovaj kraj poznat, ali i uvesti neke nove proizvode. Pirotski kraj je stvoren za stočarstvo i preradu mleka. U najbližem okruženju nam je i Mlekarska škola, sa kojom ćemo takođe sarađivati – ističe Jovanović.

Direktorka Mlekare Ivana Pešić kaže da je u proteklom periodu mnogo rada i novca uloženo u pogone koji su bili zapušteni i bez mnogobrojne opreme koja je nestala. Zaposleni u Mlekari će nastojati da se vrate na stara tržišta sa proizvodom kao što je pirotski kačkavalj, ali da pronađu i nova.

Početkom rada Mlekare zadovoljni su i u obližnjoj Mlekarskoj školi koja školuje kadar za preradu mleka. Direktor škole Nenad Đorđević kaže da će đaci ove škole, osim u školskoj radionici, praksu moći da obavljaju i u pogonima Mlekare u kojoj će verovatno mnogi dobiti posao.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo