Raskošne boje i mirisi sezonskog cveća

Kada je pre dve decenije počeo da ga gaji, Boban Janjić, iz Majura kod Šapca, o cveću nije mnogo znao. Učio je, ulagao i svake godine za 30 odsto povećavao proizvodnju. Danas njegovo sezonsko cveće, krasi mnoge terase i bašte u Mačvanskom okrugu.

Do otvorenog cveta, put je dug nekoliko meseci. Zato u plastenicima uvek ima posla. Muškatle i begonije sade se od aprila, a za jesen se već pripremaju hrizanteme.

– Još nije kasno da se sade sve vrste sezonskog cveća, mogu da kažem, za severniju stranu, za hladovinu preporučujem kaliope, lepog Jovu, razne vrste žarica, raznih lozica, a za sunčana mesta, možete slobodno saditi vrbene, sve vrste muškatli – savetuje Boban Janjić, proizvođač cveća.

Kao i ljudi, različite su i biljke, kaže Boban. Najviše posla zbog loženja ima zimi, dok je najteže raditi leti kada temperatura u plastenicima dostigne 50 stepeni.

– Znaju to kolege koje rade sa cvećem, znaju da je veliki izazov kada nešto gajite od male biljčice, od samog početka, čekate da procveta, to je baš izazovno, jeste teško, naravno, ali izazovno je zaista da od ničega stvorite nešto. Ulaganja nisu baš mala, prilična su, ali sa određenim zalaganjem, radom, svakako da se isplati – ističe Boban Janjić.

Od početnih 2.000, porodica Janjić sada godišnje proizvede do 100.000 saksija sezonskog cveća. Tajna raskošnih boja i mirisa je u ljubavi, naglašava Boban, ali i češćem zalivanju sa manjom količinom vode.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18