Korona povećala potražnju za kozjim sirom, mlekom i surutkom

Od početka pandemije koronavirusa, povećana je potražnja i prodaja kozjeg mleka i mlečnih prerađevina. Iako se veruje da kozje mleko pomaže oporavku od koronavirusa, nutricionisti sa oprezom govore o prednostima bilo koje pojedinačne namirnice.

Gotovo dve decenije Radisav Racković uzgaja koze na porodičnom imaju u Ljubiću. Sada ih je u stadu četrdesetak. Nakon jutarnje muže, sveže mleko svakodnevno dostavlja kupcima na kućni prag. Potražnja je kaže velika, naročito u poslednje dve godine.

– Dostavljam mleko na adresu, ljudi me zovu, kažu gde žive, i ja im donesem na vrata. Imam stalne mušterije, imam nove mušterije, ljudi zovu, traže, hoće zdravo da se hrane. Cena je od januara ove godine 250 dinara, bila je 200 – priča Radisav.

Pored mleka, dosta je tražen i kozji sir, kao i surutka. Kupci dolaze i u domaćinstva pojedinih proizvođača.

– Interesuju se svi, pogotovo posle ove korone, za sir, mleko i za surutku, dosta za surutku, tako da su to obično stare mušterije – dolaze ovde i uzimaju, ne idemo nigde – kaže Smiljana Milutinović iz Mršinaca.

Od početka pandemije koronavirusa, na pijaci je u redovnoj ponudi kozje mleko i prerađevine. Iako je sir dosta skuplji od kravljeg, kilogram košta i do 1.000 dinara, kupaca ima.

– Zainteresovani su sve više posle koronavirusa, baš je velika prodaja kozjih proizvoda. Sve se prodaje, i sir, i surutka, i mleko kiselo, jogurt, sirevi mladi, zreli – rekla je Zorica Dostanić iz prodavnice mlečnih proizvoda.

Iako se veruje da kozje mleko pomaže oporavku od koronavirusa, nutricionisti sa oprezom govore o prednostima bilo koje pojedinačne namirnice.

– Kozje mleko je lako svarljivo i zbog toga se vrlo brzo apsorbuju vitamini i minerali, i u kombinaciji sa pravilnom i raznovrsnom ishranom, svakako može da utiče i na jačanje organizma i poboljšanje imuniteta, ali sama namirnica, samo kozje mleko, ne može da bude niti lek, niti prevencija zdravlja. Samo i isključivo u kombinaciji sa izbalansiranom ishranom koja podrazumeva unos svih sedam grupa namirnica svakodnevno – objasnila je Sonja Nikačević, nutricionista.

Ista pravila važe i za upotrebu kozje surutke, koja ima hranjive materije koje mogu da pomognu jačanju imuniteta ali, kako navodi nutricionista, samo u kombinaciji sa svim drugim izbalansiranim namirnicama u ishrani.

Izvor: RTS

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime