Čudesno Zrno Ra, spoj tradicije i novih ideja

Aleksandar Arsenoski četvrta je generacija umetnika koji svoju magiju oslikava brašnom. Od pradede Bore koji je sa bratom Filipom doneo znanje iz Carigrada i 1925. godine otvorio radnju za pravljenje kora, do današnjeg dana, tradicija je poštovana, a vredne ruke prenosile zanat na sledeće generacije. Ova četvrta generacija nije se zaustavila na korama, proširila je asortiman i prva je koja je posvećena zdravoj priči, zdravijim žitaricama i zdravijim proizvodima.

– Iz Beograda sam i već četiri godine sam posvećen brendu Zrno Ra. Želeli smo da napravimo zdravu priču jer nije postojala ni jedna zdrava pekara u Beogradu. Počeli smo sa korama jer je to porodična tradicija. Pradeda Bora je još 1925. godine sa svojim bratom Filipom krenuo sa proizvodnjom kora. Taj zanat su preneli iz Instambula, tadašnjeg Carigrada i ja sam četvrta generacija koja se time bavi. Ono što sam promenio je da ne pravim kore od belog brašna, već je to zdravija varijanta. Napravili smo kore od spelte i kad smo videli kako je to ispalo, shvatili smo da možemo i od bilo kog drugog brašna – ponosan je na porodičnu tradiciju koju je na početku delio sa potrošačima putem interneta, promocija po marketima, sajmovima i bazarima. Pored kora među prvim zdravim proizvodima bili su hlebovi, pečeni u rerni.

Namaz sa spirulinom

Osim testenina i hlebova, među proizvodima Zrna Ra su i slane, slatke pite, baklave, mafini, proja, kremovi, namazi. Jedan od prodavanijih namaza je i Zrno Ra namaz sa spirulinom, napravljen od sirovog suncokretovog semena i golice, obogaćen spirulinom. U njegov sastav ulaze: voda, sirovo suncokretovo seme 21%, sirova golica 21%, hladno ceđeno ulje suncokreta (100% ulje semena suncokreta), ulje bundeve (100% ulje semena bundeve), morska so, beli luk u prahu, spirulina 0,2%. Posan i veganski namaz, dobar je za sportiste, decu, dijabetičare i za one koji su na hrono ishrani.

– Prvo smo krenuli da pravimo hlebove i to hleb iz rerne. Kasnije sam zamolio oca da me nauči da pravim još neke stvari, jer sam inače bio u materiji. To je trajalo tri godine, dok se nisam oženio Anom čija je porodica takođe imala dodira sa pekarstvom. Do tada smo se oglašavali preko društvenih mreža, bili na sajmovima i bazarima, a potom smo rešili da otvorimo lokal na Palilulskoj pijaci u Beogradu. Otvorili smo prvu zdravu pekaru u kojoj imamo 40 proizvoda, dok inovativnih ideja imamo na pretek i tek ćemo se razvijati – dok ne ostvare sve ideje akcenat su stavili na beskvasne hlebove i kore od spelte. To je ono što kupce trenutno najviše zanima.   

– Akcenat je na beskvasnim hlebovima, korama od spelte i kombinaciji spelte i heljde. Trenutno su najprodavanije tortilje bez belog brašna, aditiva i to nas izdvaja od svih drugih pekara. Ne koristimo aditive, kvacas, belo brašno i naše proizvode mogu da jedu svi, izuzetak su ljudi sa celijakijom. Proizvodi su posni, a kako su pred nama dva letnja posta, slobodno dođite, nećete pogrešiti – uveren je u kvalitet svojih proizvoda Aleksandar Arsenoski čuvar tradicije i ponosni vlasnik brenda Zrno Ra.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo